U Hrvatskoj, brutalan napad na Srbe u opštini Biskupija kod Knina. Maskirana lica, tokom sinoćnje utakmice Crvene zvezde, napala su fizički i verbalno - goste dva ugostiteljska objekta u vlasništvu Srba. U Uzdolju, povrijedili su dvadesetak lica, među kojima i 9-togodišnje dijete.

srbi-knin-napad.jpgU mjestu Đevrske, napadači su goste provocirali na nacionalnoj osnovi. Osumnjičenii, za ove očito dobro organizovane napade, uhapšeni su. Na teret im se stavlja tek nasilničko ponašanje, ali ne i zločin iz mržnje.

- Svi su imali maske i kad su uletili unutra, riječi su bile p.... vam materina, ovdje gledate Zvezdu!? Tada je nastao haos, krš, lom - prepričava sinošnje događaje Boris Petko, vlasnik kafića "Bife Petko".

Ovako su prošli oni koji su sinoć kod Knina gledali Crvenu zvezdu. Grupa huligana, sa fantomkama, kako pričaju svjedoci, napali su ih prvo verbalno, a zatim i fizički. Ne birajući čime ih tuku. Ne vodeći računa ni o polu ni o starosti. Boris Petko tvrdi, tukli su ga, samo zato što je Srbin.

U napadu je povrijeđena i Borisova supruga Branka Petko. Zadobila je posjekotine na nozi.

- Kad su uletili počeli su vaditi mačete, letve, koce, krenuli su mlatiti. Ja, pošto mi je mala kćerka bila tu, od devet godina, i od kuma kćerka Jovana, ja sam u momentu gledala gdje su djeca - priča Branka Petko.

Petoro povrijeđenih zatražilo je medicinsku pomoć u kninskoj bolnici. Najgore je prošao 17-ogodišnji mladić koji je, sa osam kopči na glavi, noć proveo u bolničkom krevetu.

- Sreća, nije bio viši. Mogla su mu i rebra stradati i prebiti kičmu. Udarali su ga Šipkama, čim su stigli. Šta ćete pomisliti kad vam dijete kaže, zaključaj vrata dole u kafiću sve tuku - priča Branko Petrović, otac povrijeđenog mladića.

Nisu svi u kafiću gledali fudbalsku utakmicu, niti navijali. Neki od njih, među kojima su i državljani SAD, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, sjedili su i pili piće. Ipak, nisu bili pošteđeni udaraca, pa je o povredi britanskog državljanina obaviještena ambasada u Hrvatskoj. Policija je prvi dio posla uradila. Privela lica koja se dovode u vezu sa napadom, koji je okarakterisala tek kao nasilničko ponašanje. Za širenje mržnje, za sada ih ne terete.

- Međutim, ako kriminalistička obrada pokaže da je za ovo kazneno djelo motiv zločin iz mržnje, u tom slučaju će to biti otežavajuća okolnost za počinioce - najavila je Marica Kosor, portparolka PU šibensko-kninske.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić osuđuje bilo kakvo nasilje, a pogotovo, kako kaže, kukavički čin kakav je napad maskiranih lica na građane koji, dodaje, imaju pravo navijati za koga god žele. Na društvenim mrežama, napad je osudio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević upozorivši da je inspirisan mržnjom. Mjesta brutalnog napada obišla je i Anja Šimpraga, zamjenica šibensko-kninskog župana. Pridružio joj se i Milorad Pupovac.

- Činjenica je da je napad bio organizovan, da su počinioci došli s fantomkama. Ovdje se trebaju uključiti sve državne institucije, pravosuđe i policija, da se slučaj rasvijetli na dobrobit Srba i Hrvata u Kninu, ali i u cijeloj Hrvatskoj - napominje Anja Šimpraga, zamjenica šibensko-kninskog župana.

A da društvo i politički vrh ove zemlje i dalje bježi od činjenice, da je u Hrvatskoj srbofobija uzela maha i da sve više izmiče kontroli, najbolje pokazuje više nego mlaka reakcija premijera Andreja Plenkovića. Na pitanje novinara da li se napad može dovesti u vezu sa naelektrisanom atmosferom u Hrvatskoj, Plenković odgovara odrično.

- Ja ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna djela koja treba sankcionisati - poručuje Plenković, a slično razmišlja i Milan Kujundžić, ministar zdravlja Hrvatske:

- Čuo sam za taj incident koji osuđujem. Prema informacijama koje imam, nema životne ugroženosti. Ali, sramota je i ružno što se dogodilo - ističe Kujundžić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da je ono što se dogodilo u Uzdolju, kod Knina, rezultat dugogodišnjeg flerta aktuelne hrvatske vlasti sa ustaštvom i veličanja zločina nad Srbima.

- Kad praktično legalizuješ poklič "Za dom spremni", protjeraš ćirilicu, a Srbe ostaviš bez struje i to u rodnom kraju svog "znastvenika" Nikole Tesle, onda postaje prirodno da razulareni huligani upadnu u kafić i počnu da tuku čak i djecu samo zato što gledaju Zvezdu. Žalosno je gledati posrnuće hrvatskog društva i Evrope koja to ćutke posmatra - oštar je bio Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije.

Srbi su uvijek bili jak adut na svim hrvatskim izborima, pa je i ovaj brutalan napad postao dio kampanje za najavljene predsjedničke. Kandidat i bivši premijer Zoran Milanović, čiji je mandat obilježila i šovinistička izjava da su Srbi šaka jada, napad u Kninu iskoristio je za verbalni napad na Kolindu Grabar Kitarović, koja se čitav dan nije oglašavala. Od "šake jada", za Milanovića Srbi su odjednom postali hrvatski građani koje je napala grupa klošara.Više u video prilogu.