korona-tuguje.jpg

Korona virus je do sada odnio 34 života u Srpskoj, a među umrlima je bilo i mlađih i relativno zdravih ljudi, ali i onih koji su život posvetili dobrobiti drugih i plijenili energijom i optimizmom.

Dobrotom i humanošću Srpsku su zadužili Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta RS i dr Dragan Vojvodić, vrsni internista nefrolog iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Srpska već danima tuguje i za svojim saborcem i bratom, koji je rođen u okolini Doboja, ali je decenijama živio i životnu bitku izgubio u Nišu u Srbiji.

To je legendarni ratni hirurg dr Miodrag Lazić, nezaboravni Doktor Laza, ljekar dobrovoljac, koji je napustio udobnost svog doma da bi ratnih godina spasavao živote stotina ranjenika, žena i djece u Srpskoj.

– Kakva ljudina, kakvo srce! Doktor Laza nije samo moj ratni drug, on je moj brat, moj rod najrođeniji. Uvijek smo imali povjerenja u njega, on je toliko puta pobijedio smrt, da smo mislili da mu nikad ništa ne može biti. Bio je temperamentan, imao takav stav, vojnički, doktorski, profesionalni i ljudski. Dok god je iko živ na ovim prostorima, spominjaće se naš Doktor Laza – rekao je za Srpskainfo Goran Šehovac, predsjednik Udruženja “Ilidžanski borac”, jedan je od onih koji su poznavali doktora Lazu i s njim dijelili teške ratne dane.

Činilo se da je jači od smrti, ali korona je bila jača od Doktora Laze. Preminuo je 14. aprila u Nišu, u bolnici koja će vjerovatno ubuduće nositi njegovo ime.

Doktor Laza je, dok se borio za dah, poručio da mu je posljednja želja da ga isprate uz „Marš na Drinu“. I ispratili su ga, u brojnim gradovima Srpske sa blakona i sa trgova odjekivao je ovaj marš.

Počast mu odaju i mladi ljudi, pa je Doktor Laza tako dobio mural i u svom rodnom selu Pridjel kod Doboja.