Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preusmjerilo je 2,2 miliona KM kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima da bi se podstaklo omasovljenje poljoprivredne proizvodnje s ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja virusa korona, saopšteno je iz ovog ministarstva.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS

- Cilj donesene mjere je uspostavljanje prehrambene bezbjednosti širom Republike Srpske putem podjele sjemenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava - navedeno je u saopštenju.

Resorno ministarstvo finansiraće cijeli iznos paketa da bi se podstakla proizvodnja što većih količina poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe.

- Paketi podrške sadrže đubrivo, sjemena i sjemenski materijal osnovnih povrtarskih kultura, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta - navedeno je u saopštenju.

Mjerom podjele besplatnih paketa u vrijednosti od oko 250 KM planirano je da bude obuhvaćeno 9.000 malih poljoprivrednih gazdinstava.

Opštinske službe će u saradnji sa republičkom Savjetodavnom službom biti uključene u izbor korisnika i organizaciju same distribucije sjemenskih paketa.