Sudija.jpg

Specijalista ginekologije i akušerstva Univerzitetske bolnice Foča dr Vladimir Čančar priznao je krivicu i pristao da bude osuđen na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a medicinska sestra Gordana Sokolović pristala je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog primanja mita od Danijela Vesića kako bi njegovu suprugu Jovanu porodili carskim rezom.

Oboje su sa Republičkim tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice koje je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda.

Sporazumom koji je zaključila Sokolovićeva predviđeno je da ona neće ići u zatvor ako u roku od tri godine ne učini krivično djelo.

Republički tužilac Goran Glamočanin pojasnio je da su prilikom odmjeravanja kazne pri zaključenju sporazuma imali u vidu priznanje optuženih, njihove lične prilike.

Čančar i Sokolovićeva su istakli da im je žao zbog svega i da se kaju.

- Nesreća kada se desi ne bira ni mjesto ni vrijeme. Izuzetno mi je žao i ovako nešto mi se nikada nije desilo - rekao je dr Čančar.

Nakon što je prihvatilo ove sporazume vijeće je objavu presude zakazalo za ponedjeljak.

Optužnica Čančara tereti da je primio 400 KM, a medicinsku sestru Sokolović da je primila 100 KM mita. U optužnici Republičko tužilaštva se navodi da su uzeli mito kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka, a koje su, u skladu sa svojim ovlašćenjima, morali izvršiti.

Jovana Vesić se porodila dan kasnije 19. avgusta i rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Novorođenče je tada zadobilo povrede glave, odnosno obostrano fraktura lobanje i hematom.

Odmah joj je ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i stabilizovana te joj se stanje popravilo.

Inače, umjesto Sokolović na porođaju Jovane Vesić je bila druga medicinska sestra, Biljana Kulić.

U optužnici protiv Čančara i Sokolović navodi se da su oboje pokušali da vrate novac.

- Dok je nekoliko članova porodice bilo u posjeti kod Jovane, u bolničku sobu je došao dr Čančar. Ocu je rekao "meni pare ne znače ništa", a onda je izvadio 400 KM i pred više članova porodice ih pocijepao i bacio na krevet na kojem je Jovana ležala. Danijel mu je rekao da mu "ne uznemirava ženu" i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe - navodi se, između ostalog, u optužnici.

Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Gordana Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji su članovi porodice Vesić zabilježili mobilnim telefonom.

RANIJA KAZNA

Danijel Vesić iz Trebinja, otac bebe koja je nakon poroda ispala na pod medicinskom osoblju Univerzitetske bolnice u Foči, ranije je priznao da je ljekaru i medicinskoj sestri dao 500 KM mita za porod supruge carskim rezom. On je takođe s tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju na osnovu čega je osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM.