Savez sindikata Republike Srpske zalaže se za povećanje najniže plate i podržava prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika po kojem bi ona iznosila 1.050 KM, rekao je generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.
 
Radnici - Foto: RTRS

Stanković je rekao da se Savez sindikat zalaže i predlaže da bi najniža plata trebalo da pokrije troškove prehrane u sindikalnoj potrošačkoj korpi za četvoročlanu porodicu, koji za novembar iznose 1.113 KM.

On je istakao da je prijedlog predsjednika Srpske realan i prihvatljiv i da predstavlja dobru mjeru kojom bi se zaštitile najranjivije kategorije radnika, odnosno niskokvalifikovana radna snaga.

Stanković je ukazao na problem u kojem povećanje najniže plate ne prati povećanje ostalih plata.

- Nažalost, prema sadašnjim rješenjima, povećanje minimalne plate ne donosi povećanje ostalih plata. Zbog toga smo predložili drugo rješenje - da se utvrde najniže polazne plate, odnosno polazni koeficijenti po stručnim spremama, kako ne bismo došli u situaciju da niskokvalifikovan radnik ima istu platu kao visokobrazovan kadar - naveo je on.

Komentarišući protivljenje poslodavaca povećanju minimalca, Stanković je rekao da poslodavci oduvijek govore da ne postoji osnov za povećanje plata.

- Poslodavac koji ne bude mogao da plati radnika, ne treba ni da postoji - istakao je Stanković.