sirac-sira-3.jpg (309 KB)

U Žakovu je danas održana 9. brdska biciklistička trka „Za sirac sira“, u organizaciji Planinarskog društva „Vučji zub“, koja je ove godine okupila trideset takmičara u elitnoj-seniorskoj, juniorskoj i konkurenciji djece.Prvi kroz cilj u senionirskoj trci prošao je Petar Spaić, drugo mjesto osvojio je Miloš Bodiroga a treće Marko Paovica.

„Ovo mi je četvrti ili peti put da učestvujem, a prošle godina sam takođe pobijedio. Bilo je veoma vruće, kao i svake godine. Mada je trka dosta kratka - traje svega 15-ak minuta, a inače vozimo trke koje traju od sata do sata i po. Tako da je ovo bilo svojevrsno zagrijavanje za sljedeću trku u Širokom Brijegu, u okviru Premijer lige BiH“, kaže Petar.

sirac-sira.jpg (289 KB)

sirac-sira-2.jpg (252 KB)

Među damama najbrža je bila Kristina Gudelj, ispred Spomenke Perišić i Ane Vlatković.

„Trkala sam se i prethodnih godina. Sve je dobro prošlo i veoma sam zadovoljna. Bilo je malo naporno, ali je staza veoma zanimljiva“, ističe Kristina.

sirac-sira-7.jpg (323 KB) 

sirac-sira-6.jpg (266 KB)

Među juniorima, biciklistima između 12 i 15 godina, pobijedio je Dado Bjelić u muškoj a Kristina Runjevac u ženskoj konkurenciji, dok je kod djece mlađe od 12 godina najbrži bio Vanja Crnogorac.

sirac-sira-5.jpg (260 KB)

sirac-sira-4.jpg (328 KB)

Cilj trke kroz živopisni krajolik Žakova je promocija biciklističkog sporta, hercegovačkog sela te domaćih proizvoda - kakav je i autentični trebinjski sirac sira, tradicionali trofej ove sportsko rekreativne manifestacije.

Uprkos neprelaznim granicama zbog pandemije virusa korona, u Planinarskog društvu „Vučji zub“ ni ove godine nisu željeli da odustanu od organizacije trke.

„I pored svih problema - bilo je dovoljno takmičara, čak i biciklista sa strane. Posebno nas raduje sve veći broj omladinaca i djece među učesnicima“, kaže predsjednik ovog društva Igor Škero.