Sokolac - Foto: SRNA

Najavljeni novi ciklus pomoći Srbije za pet opština u Republici Srpskoj, dogovoren prije tri dana na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića, obradovao je stanovništvo Sokoca, Rudog, Nevesinja, Bileće i Višegrada.

Gdje planiraju utrošiti novac? U Sokocu - za izgradnju Gradske kuće, u kojoj će biti smješteno više institucija.

Zamisao o izgradnji Gradske kuće u Sokocu dugo traje. Međutim, objekat sa 2.300 kvadratnih metara površine, u kojem bi bili smješteni spomen-soba, muzej, biblioteka, sala za pozorišne predstave i kino projekcije, turistička organizacija i dio lokalne uprave, ne može se finansirati iz skromnog opštinskog budžeta. Stoga je kandidovan ka institucijama Srpske i Srbije.

- Ovaj projekat je bio potpuno usaglašen između rukovodstava Republike Srpske i Srbije, zato je dobio bezrezervnu podršku. Zahvaljujem im na tome, jer mi kao lokalna zajednica nikada ne bismo to sami mogli uraditi, a već smo dosta uložili, oko 700.000 KM smo izdvojili i izmirili prema nabavci gradskog građevinskog zemljišta i izradi kompletne izvedbene dokumentacije - naveo je načelnik opštine Milovan Bjelica.

Vrijednost ovog projekta procjenjuje se na oko osam miliona KM. Koliko će sredstava stići iz Srbije još nije poznato, ali je jasno da je podršku planirala i Republika Srpska, tako da će se i ovim projektom još jednom pokazati zajedništvo.

Zahvalnost za najavljenu pomoć Srbije stiže i iz Višegrada, iz kojeg su kandidovali četiri projekta ukupne vrijednosti oko pet miliona KM.

- Koji god od projekata da prođe, a volio bih da sva četiri budu odborena na zadovoljstvo, biće od koristi ne samo Višegrađanima, nego i ljudima koji dolaze u našu opštinu iz godine u godinu u sve većem broju - ističe načelnik Višegrada Mladen Đurević.

Koliko pomoć Srbije znači za manje opštine govori i primjer iz Nevesinja, gdje je lokalna zajednica prije dvije godine zahvaljujući podršci Vlade Srbije pomogla pokretanje tekstilnog pogona u kojem je posao dobilo 138 radnika.

Sredstvima Vlade Srbije lokalna zajednica obezbijedila je 2.900 KM po radniku za obuku i prekvalifikaciju.

- Oni su taj novac utrošili za prekvalifikaciju radnika, a fabrika i dalje radi i zapošljava - navodi načelnik Milenko Avdalović.

Uz lokalne zajednice u Srpskoj, iz Srbije je najavljena i dodatna pomoć za četiri opštine u Federaciji sa većinski srpkim stanovništvom - Glamoč, Drvar, Petrovac i Grahovo.