U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj iz dana u dan sve više je pacijenata koji se liječe od kovida, kao i onih s teškom kliničkom slikom, te životno ugroženih.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da su u bolnicama do juče bila 963 pacijenta, od čega na respiratorima njih 74.

Epidemiološka situacija u Srpskoj ušla je u fazu pogoršanaj od 24. februara, od kada je broj hospitalizovanih porastao više nego duplo, s obzirom na to da su tada na liječenju bila 433 pacijenta.

U ovom periodu, uduplan je i broj ljudi na respiratorima, a 24. februara na ovom vidu respiratorne podrške bilo je 36 pacijenata.

Prije nepunih mjesec dana, u Univerzitetskom kliničkom centru RS bilo je 68 pacijenata s teškom kliničkom slikom i 20 životno ugroženih, a juče 159 njih sa teškom formom bolesti i 48 onih čije je živote kovid ozbiljno ugrozio.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, od ukupno 386 hospitalizovanih, njih 218, ili 56 odsto, zahtijeva neki vid respiratorne podrške, a najviše ih je na kiseoničkoj maski – 173.

Iz UKC RS poručuju da sve statistike govore da će ova zdravstvena ustanova u narednim danima dostići svoje limite kad je riječ o liječenju oboljelih od kovid-19.

– UKC RS je prije dva dana prvi put morao da otvori i sedmi sprat za kovid pacijente, što se unazad godinu dana nijednom nije desilo. Popunjena je i Intenzivna njega za nehirurške grane, pa se od danas otvara tzv. intenzivna hirurška njega za kovid pacijente. Ako broj zaraženih bude rastao ovim tempom, ne bismo se iznenadili da sedmi sprat bude popunjen do sutra – rekao je pomoćnik direktora UKC RS za medicinska pitanja dr Slobodan Hajder.