Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović istakla je danas u Trebinju da Vlada Republike Srpske provodi niz mjera na poboljšanju pronatalitetne politike – formiran je novi saziv Savjeta za demografsku politiku, te će u narednom periodu u ovom smislu biti iznađena najbolja rješenja, kako bi se poboljšala demografska slika u RS.


Ona je na okruglom stolu pod nazivom „Natalitet u Republici Srpskoj – demografski procesi i popilaciona politika“, koji se u Trebinju održava u okviru Stručnog sastanka sa međunarodnim učešćem, koji se u organizaciji Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske istakla da je pad nataliteta u Srpskoj realnost i zato su se Vlada RS i Kabinet predsjednika intezivno uključili, kako bi se izvršila analiza demografske slike i aktivno se radi na predlaganju konkretnih mjera, koje će dugoročno imati pozitivne efekte na ukupnu demografsku sliku u Srpskoj.


Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkog centra Srbije i predsjdednik Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske istakao je da pad nataliteta problem čitavog regiona i natalitet je u padu proteklih godina i decenija.


„U Srbiji svake godine jedan grad je manje, ali su prepoznati ti probleni i dosta toga je urađeno u smislu pronatalitetnih mjera. Ovdje nije riječ samo o materijalnoj pomoći trudnicama i parovima koji žele da imaju djecu, već u vidu pomoći u unapređenju vantjelesne oplodnje. Proširi smo sa dva besplatna na tri, a proširena je starosna granica na 42 godine“, kazao je Stefanović.


Načelnik Klinike za ginekologiju i akušersto UKC–a RS Banjaluka Vesna Ećim Zlojutrogovoreći o postpartalnom krvarenju, što je bila i tema Stručnog sastanka sa međunarodnim učešćem, istakla je da nema porodilišta, gdje se ne može desiti ono što je najteže u porodilištu, a to je materijalna smrt.


„Samim tim se smatra da je krvarenje poslije porođaja u ogromnom broju razlog nastanka materijalnog mortaliteta i zato smo danas pozvali eminentne stručnjake i razmjenom iskustava i korišćenjem savremenih protokola pokušavamo da nađemo najsavremeniju dijagnostiku i terapiju“, kazala je Vesna Ećim Zlojutro.Dvodnevnom stručnom sastanku u Hotelu „SL industri“ prisustvuju stručnjaci iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Austrije.


Izvor Radio Trebinje