Zadužbina "Knez Miroslav Humski" Trebinje: Kreativniji karakter pab kvizova

TREBINJE - Trebinje je u posljednjih nekoliko godina, kao uostalom i cijeli region, zahvatila prava ekspanzija organizovanja pab kvizova, koji se u ovom gradu odvijaju već neko vrijeme i okupljaju sve veći broj takmičara, ali poprimaju i raznovrsniji i kreativniji karakter.

Do sada su se, kažu sada već stari kvizaši, sa oko dvijetri godine iskustva u ovakvim takmičenjima znanja, kvizovi organizovali u tri gradska ugostiteljska objekta, a ove godine su promijenili i lokaciju i organizatore, "preselivši" u "Grad sunca", uz organizaciju Zadužbine "Knez Miroslav Humski".

Zadužbina koja djeluje nekoliko godina u Trebinju i bavi se promocijom srpskog kulturnog nasljeđa hercegovačkih krajeva, pokrenula je još prošle godine učenički kviz znanja, kako bi omladinu animirala i ohrabrivala je na više sticanja znanja te da pokaže znanje koje ima.

Pab kviz za odrasle je od ove godine, u stvari, pokrenut kao podrška kvizu mladih, jer se od dijela kotizacije pab kviza planira finansirati kviz za srednjoškolce.

"Tako su svi učesnici pab kviza praktično i finansijeri kviza znanja koji se organizuje za srednjoškolce grada Trebinja i to dva puta mjesečno u konferencijskoj sali 'Grada sunca', a taj novac se koristi i za nagrade, ali i za, recimo, prevoz do 'Grada sunca', kako bi se mladi animirali da pokažu svoje znanje i za njega dobijaju neke benefite", kaže član Zadužbine "Knez Miroslav Humski" Dejan Škrivan, koji je inače profesor istorije.

Pab kvizovi se održavaju svakog drugog ponedjeljka u Kneževom konaku (Varoš čaršija) u "Gradu sunca", a za svako kolo obezbijeđene su nagrade za prvo mjesto novčana nagrada od 200 KM, za drugo korištenje usluga SPA centra, ali i ostale vrijedne nagrade.

Ekipe koje broje od četiri do šest članova odgovaraju na pitanja iz osam oblasti, po četiri u dva poluvremena, i to iz istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, nauke, sporta, muzike, filma i raznog, a pitanja koncipiraju članovi Zadužbine.

Kvizovi znanja za srednjoškolce održavaće se svake druge nedjelje, počev od 22. oktobra, a nagrade za njih se kreću u rasponu od 1.000 maraka za prvo mjesto u ukupnom plasmanu, za drugo 500 KM, do 250 KM za treće mjesto, a na kraju svakog kola kviza slijede i pokloni sponzora.

Prijave za takmičare srednjoškolce su u toku i u Zadužbini se očekuje da će prošlogodišnji broj od oko 70 učenika i ove godine biti isti, a otvorene su i prijave za pab kviz odraslih.