Zagrebačka policija o osuđeniku koji je pobjegao iz suda u Banjaluci: Nismo ga mogli uhapsiti
Zagrebačka policija potvrdila je da je locirala Ivicu Miškovića, osuđenika koji je pobjegao iz prostorija Osnovnog suda u Banjaluci, ali dodaju da nije bilo osnova za njegovo dalje zadržavanje, odnosno hapšenje, s obzirom na to da je Mišković i hrvatski državljanin.
"Naime, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Europske unije. S obzirom na to da navedeni uslov u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obaviještenje o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tijela", kažu iz PU zagrebačke za Index.hr.

Podsjetimo, Mišković je iz prostorija Osnovnog suda u Banjaluci pobjegao 7. novembra nakon izricanja presude po kojoj je zbog "višestruke obljube 9-godišnje djevojčice" osuđen na četiri godine zatvora. Mišković je bio smješten u prostoriju za zadržavanje bez policijskog nadzora i lisica.

To je iskoristio, pa je kroz prozor suda pobjegao prema obližnjem naselju Borik, nakon čega mu se izgubio svaki trag.