Marija Zaharova (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Hag snosi punu odgovornost za moguće posljedice zbog zanemarivanja osnovnih prava nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, poručila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je naglasila da je Rusija dosljedno ukazivala na to da se proces nad Mladićem u Hagu provodi uz zanemarivanje njegovih osnovnih prava kao optuženog, uključujući pravo na zdravlje i adekvatnu medicinsku pomoć.

Zaharova ističe da zakonskim zastupnicima generala godinama nije dostavljanja puna i adekvatna medicinska informacija o njegovom zdravlju, nezavisna - u stvarnosti, a ne na papiru, da ljekarima nije dozvoljavan pristup Mladiću.

Odbačena su i zauzimanja za privremeno oslobađanje optuženog radi liječenja u Rusiji i Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaharova ističe da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, koji završava poslove zloglasnog Haškog tribunala, snosi punu odgovornost za moguće posljedice takvih akcija.

Ona je na jučerašnjem brifingu istakla da Rusija smatra da bi bilo ispravno da Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu oslobodi srpskog generala Ratka Mladića iz humanitarnih razloga.

Iz Ministarstva inostranih poslova Rusije navode da su iz medija saznali o hospitalizaciji generala Mladića u Hagu zbog ubrzanog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Zdravstveno stanje nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, koji se već više dana nalazi u bolnici u Hagu, najteže je do sada i on se prvi put od kada je u Holandiji žali na jake bolove i opštu slabost, rekao je ranije Srni generalov sin Darko Mladić.