Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL) -
U kontekstu trenutne situacije u svijetu i ekspanzionističke linije Zapada, očigledno je da je prilikom donošenja odluke o davanju kandidatskog statusa BiH u prvi plan stavljen zadatak potpunog geopolitičkog osvajanja regiona, institucionalizacije neokolonijalne politike koja se ovdje vodi godinama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je ovdje riječ o "oduzimanju prava stanovnicima BiH da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji".

- Ovo nije pretjerivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ovog regiona - poručila je Zaharova.

Ona je naglasila da "fokusne" države ne učestvuju u izradi briselskih odluka.

- Oni su grubo i kategorično prisiljeni da se "automatski" pridruže svim vanjskopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama - napomenula je Zaharova.

Zaharova je istakla principijelni interes Rusije za jačanjem raznovrsnih partnerstava sa prijateljskom BiH, njenim entitetima i narodima.