Sarajevo - Foto: RTRS
Federalno Ministarstvo zdravstva zatražilo je od Savjeta ministara da pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike izda naredbu da sva lica pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 časova, uključujući i ona iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ovaj zahtjev sada bi važio za sve, odnosno i na zemlje regiona, jer su lica koja dolaze iz inostranstva i prije prelazila granicu samo uz negativan PCR test.

Iz Federalnog ministarstva su predložili Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara da upute zajednički prijedlog odluke prema kojoj bi sada svi strani državljani morali imati negativan PCR, ne stariji od 48 časova, računajući od dana ulaska u zemlju.

U saopštenju Ministarstva zdravstva je navedeno da je na području Federacije BiH ozbiljna epidemiološka situacija i da je zaključno sa 7. decembrom u tom entitetu registrovan 61.031 slučaj zaraze virusom korona, dok ih je 18.059 aktivno, prenose federalni mediji.

- Pred nama su božićni praznici koje obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i Nova godina, pa je potrebno pravovremeno preduzeti protivepidemiološke mjere da bi se spriječilo dalje širenje virusa - naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.