Prvi put nakon posljednjeg rata Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na izbore će sa zajedničkom listom.


Koordinacija Srba Mostar inicijator je ovakvog načina organizacije i izlaska na predstojeće parlamentarne izbore. Očekuju da će u skupštini ovog kantona imati najmanje jednog predstavnika. Na taj način Srbi bi konačno postali politički narod u ovom dijelu BiH.
Mirko Gatalo vratio se sa porodicom u Potoke kod Mostara prije 15 godina. Život nimalo lak. Prvo su mukotrpno obnavljali porušeni dom, a potom se borili za egzistenciju.
Trebalo je obezbijediti sve neophopdno za život njima i njihovom sinu i kćerki, a i školovasti ih. Mirko se ne libi da radi bilo kakav posao od stočarstva, poljoprivrede, pa do drugih poslova kojima časno donosi novac svojim ukućanima. Srbima u Mostaru kaže najveći problem predstavlja upravo zaposlenje. Nada se da će konačno nakon oktobarskih izbora Srbi imati svog predstavnika u kantonalnoj skupštini. To bi, kaže, bilo od velike pomoći.
"Za nas povratnike to bi najbolje bilo. Bilo bi dosta promjena. Ukoliko bi imali predstavnika normalno da bi bilo više zaposlenja, povoljnosti. Ovako mrvice kupimo", ističe Gatalo.
U oktobru će Srbi iz Mostara i doline Neretve – i oni koji su se vratili i oni koji žive na drugim prostorima imati priliku da obave građansku, ali, ovoga puta i nacionalnu dužnost.
Jedinstvena srpska lista u Mostaru najozbiljnija je šansa da Srbi konačno dobiju svog autentičnog predstavnika u vlasti HNK. Do sada su Srbe u ovom kantonu zastupali srpski predstavnici iz redova bošnjačkih i hrvatskih partija.
Srbi iz Mostara i doline Neretve koji žive van BiH, a žele da učestvujuju na predstojećim izborima o načinu glasanja mogu da se informišu na sajtu Centralne izborne komisije ili u koordinaciji Srba Mostar.
"Po prvi put imamo jednu kritičnu masu u biračkom tijelu. Odnosno dovoljan broj potencijalnih birača. I sad je ostalo na timu da obavijesti, animira birače da u što većem broju izaši i glasaju za zajedničku listu", rekao je Predrag Šupljeglav, član Koordinacije Srba Mostar.
Srbi koji žive van BiH mogu glasati putem pošte, ali da bi iskoristili to pravo moraju da se registruju do 24. jula. U Koordinaciji Srba Mostar uvjereni su da ova šansa da srpski narod u HNK bude konačno politički narod neće biti propuštena.
A, ako bude pitanje je kada će se ukazati sljedeća.
RTRS