U Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke svečano je postrojena Jedinica žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koja je formirana radi unapređenja bezbjednosti Srpske, njenih građana i imovine.zandarmerija-policija.jpg

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.Načelnik Jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske Dragoslav Banović predao je raport predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske "Moja Republika".

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ovo veliki dan i iskorak u jačanju MUP-a i stabilnosti Republike Srpske.

– Moramo jačati opštu bezbjednost i uvijek smo bili ponosni na MUP-u od rata pa do danas – rekla je Cvijanovićeva.Radovan Višković, premijer Republike Srpske, u obraćanju tokom ceremonije rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je učestvovao u donošenju odluke formiranja Jedinice žandarmerije, te da je ovo istorijski važan potez za Srpsku.policija-zandarmerija.jpg

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik naveo je da Republika Srpska ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije.

- Odmah da se zna, razmatraćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini Republiku Srpsku, to naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva - rekao je Dodik.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je danas prvi put u istoriji promovisana Jedinica žandarmerije, ističući da je to projekat za budućnost ne samo Ministarstva unutrašnjih poslova, nego Republike Srpske s ciljem njenog očuvanja i bezbjednosti građana i njihove imovine.

- Ova jedinica nije namijenjena za ratovanje protiv bilo koga, već da čuva Srpsku i njene vrijednosti - naglasio je Lukač.Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Žandarmerija, je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije ali se od toga odustalo jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period. Stoga je u junu donesena odluka da se formira Žandarmerija.

I ideja o rezervnom sastavu i odluka o Žandarmeriji naišle su na kritike u Federaciji BiH.