lukac trebinje.jpg

Trebinje će naredne godine dobiti žandarmerijsku stanicu u najbrojnijem naselju Gorica, a gradnju ovog objekta usporila je pandemija virusa korona.

Ovo je rečeno nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i ministra MUP-a RS Dragana Lukača.

Ćurić je rekao da je gradska uprava odredila lokaciju, da će novac za troškove uređenja zemljišta i rente biti izdvojen iz gradskog budžeta, a MUP da izgradi objekat.

„Projekat se nastavlja u 2021. godini, projektna dokumentacija je urađena i naredne godine bi trebali imati žandarmerisjku stanicu“, najavio je Ćurić.

Ministar MUP-a Dragan Lukač je rekao su zbog pandemije virusa korona u ovoj godini morali da preusmejere novac na neke druge projekte, a vrijednost objekta žandarmerije u Trebinju, prema prvim procjenama je preko 500.000 KM.

On je rekao da je smanjenje krivičnih djela opšteg kriminaliteta na području koje operativno pokriva PU Trebinje osam odsto u ovoj godini, te da nije bilo teških krivičnih djela, a sve što se dogodilo u pokušaju je rasvjetljeno.

„Video nadzor koji je uspostavljen prije dvije godine dobro funkcioniše, a 60 instalisanih kamera je doprinijelo razrješenju mnogih krivičnih djela i prekršaja. Potpisaćemo i novi sporazum o postavljanju tzv. „pametnih kamera“, istakao je ministar policije RS.

Komentarišući požare na putničkim automobilima u posljednja dva dana u Trebinju Lukač je rekao se ne radi se o kriminalnim niti osobama iz politike.

„PU Trebinje sam sugerisao da posebnu pažnju u svom radu usmjere ka trakvim krivičnim djelima, da ne bi postalo pravilo da ljudi koji imaju neki problem to rješavanju paljenjem vozila“, naveo je ministar Lukač.

Cilj sačuvati zdravlje i ekonomiju

Ministar MUP-a RS je rekao da Republički štab za vanredne situacije preduzima i dalje sve mjere da se zaštiti zdravlje ljudi, ali i da se održi ekonomija da RS može da živi.

„Uspjeli smo održati ekonomiju na zadovoljavajućem nivou, penzije i plate se isplaćuju redovno, to ćemo, svakako, zadržati do kraja godine, a preduzimamo sve mjere da tako bude i naredne godine“, istakao je Lukač, koji je i zamjenik komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije.