Trebinjka Dubravka Vujinović je sa dvije kćerke, Marinom (12) i Lenom (4), pokrenula akciju sakupljanja plišanih igračaka za novogodišnje i božićne paketiće, koji će, zajedno s trebinjskim Crvenim krstom, biti podijeljeni socijalno ugroženim mališanima.

20191223143944357998.jpg

Akcija, koju je Dubravka sa svoje dvije mezimice pokrenula na društvenim mrežama pod nazivom "Jedan pliško za mali smješko", izazvala je pravu navalu emocija i otvorila srca trebinjske djece i njihovih roditelja, koji su počeli da na njihovu kućnu adresu donose popularne plišance, kako bi vršnjacima uljepšali praznike.

Sve je, u stvari, krenulo prije tri godine, kada su uoči praznika Vujinovići shvatili da djevojčice imaju veliki broj plišanih igračaka s kojim se ne igraju, pa su ih najprije oprali i osušili, a onda ih donijeli u Crveni krst, da bi se podijelile socijalno ugroženoj djeci.

Nakon toga su došli na ideju da to poklanjanje postane tradicionalno.

"Marina, koja je inače dijete s posebnim potrebama, u to je vrijeme slomila nogu, pa je i ona dobila veliki broj slatkiša, koji su, zajedno s njihovih nekoliko paketića, bili previše, čak i za djecu koja slatkiše obožavaju, tako da su se njih dvije dogovorile da paketiće podijele s vršnjacima, kojima će to možda biti i jedini dar za Novu godinu i Božić i tako je sve počelo", prisjeća se Dubravka.

Ovo je, kako kaže, već treća akcija u kojoj su pozvale sve zainteresovane Trebinjce i Trebinjke na doniranje poklona.

Jedna tura plišanaca je već podijeljena uoči Svetoga Nikole, preko "Kola srpskih sestara", a Lena je sa mamom uoči katoličkog Božića donijela novu turu u prostorije Crvenog krsta u Trebinju, čiji aktivisti već uveliko rade na animiranju i sakupljanju novogodišnjih slatkiša za mališane iz socijalno ugroženih porodica.

"Već je sakupljeno oko 120 paketića sa slatkišima, u koje ide i po jedan plišanac koji su nam donijeli Vujinovići, ali ćemo slatkiša do Nove godine sakupiti puno više, s obzirom na to da imamo najave iz školskih ustanova i kolektiva da su tamo akcije u toku, a imamo najave i od pojedinaca koji će donositi paketiće", kaže Marica Tomović, sekretar Crvenog krsta Trebinje.