Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović danas je na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju održao predavanje “Razvoj i investicije u energetici” da bi studentima približio praktična iskustva jer se, kako je rekao, investicije ne mogu razvijati bez domaćih kadrova.

Petrović je ukazao da nije pametno da se novac za održavanje, razvoj i projektovanje daje strancima, umjesto domaćim ljudima.

 

“Zato sam želio da animiram naše mlade da imaju perspektivu unutar energetskog sektora Republike Srpske, što izgleda privlačno. Međutim, ako ćemo ozbiljno da se bavimo svojim karijerama, onda moramo da se posvetimo svim elementima jednog projekta i objekta i eksploataciji tog objekta, što nije jednostavno”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da zato želi da svaki student nađe prostor u jednom od segmenata energetskih objekata u Srpskoj, kojih će u budućnosti biti mnogo, navodeći da već sada postoji šest ugovorenih objekata, uz dva koji su već na nivou razvijenosti za građevinske dozvole.

Petrović je istakao da je u svrhu unapređenja upisne politike i privlačenja većeg broja studenata veoma važan princip dualnog obrazovanja, gdje bi studenti mogli da čuju praktična iskustva, što im pruža mogućnost da se usmjere i traže mogućnosti u prikazivanju znanja.

“U tom smislu, danas ću održati praktično predavanje kako se dolazi do investicionih projekata koji unapređuju život u `Elektroprivredi Republike Srpske` ali i u Republici Srpskoj”, izjavio je Petrović novinarima prije predavanja.

On je konstatovao da je važno da ljudi koji obavljaju odgovorne poslove i donosioci su odluka studentima predočavaju obim i značaj njihovog posla, ali i znanja koja im je potrebno prenijeti, a koje će oni koristiti za svoje karijere i u budućnosti nositi procese.

Petrović je ocijenio da je pametno da domaći kadrovi budu razvijeni u ovom smjeru i da imaju šire iskustvo o pitanju prakse i teorije.

“Zato mislim da je važno da čuju iskustva iz prakse i da vide da njihovi profesori odražavaju širinu njihovih znanja. Nakon prolaska kroz cijeli sistem, ne samo energetski i nove investicije, već i druge objekte koji se grade u Republici Srpskoj, naći će primjenu za svoja znanja”, istakao je Petrović.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Obrad Spaić izjavio je da je ovo predavanje prva od aktivnosti usvojenih na zajedničkom sastanku rukovodstva “Elektroprivrede” sa rukovodstvom Fakulteta.

“Predavanje je organizovano s ciljem što boljeg stručnog obrazovanja studenata Fakulteta za proizvodnju i menadžent u Trebinju i zajedničkog nastupa u naučnoistraživačkim projektima, domaćim i međunarodnim”, rekao je Spaić i zahvalio Petroviću što se odazvao pozivu Fakulteta da održi predavanje.

Spaić je rekao da je predavanje organizovano s ciljem inoviranja i usklađivanja studijskih programa Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje sa zahtjevima tržišta rada, posebno sa zahtjevima i potrebama “Elektroprivrede Republike Srpske” i njenih zavisnih preduzeća.