Naredne sedmice biće objavljen Javni konkurs za direktora Agencije za istragu i zaštitu (SIPA). Ko će naslijediti aktuelnog direktora Pericu Stanića, kome u novembru ističe mandat, odlučiće Savjet ministara BiH na preporuku ministarstva bezbjednosti BiH.SIPA-direktor.jpg

Pošto su na čelu Obavještajno- bezbjednosne agencije (OBA) i Granične policije (GP) od njihovog formiranja Bošnjaci i Hrvati, mjesto direktora SIPA pripada kadrovima srpske nacionalnosti. Spekuliše se sa mnogim imenima koja imaju reference za ovu primamljivu policijsku fotelju.

Radi se o kadrovima koji nisu kandidati samo za mjesto direktora Agencije za istragu i zaštitu, nego i drugih pozicija, poput zamjenika ministra bezbjednosti, zamjenika direktora OSA – OBA, direktora državnog zatvora i direktora policije MUP-a RS.

Jedan od mogućih kandidata je aktuelni direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, koji vrši odgovorne funkcije od dolaska Milorada Dodika na poziciju premijera. Ćulum je završio Fakultet za bezbjednost i zaštitu.

Od mlađih kadrova, izdvaja se Siniša Kostrešević, koji je od komandira Policijske stanice Laktaši obavljao funkcije načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i načelnika Uprave kriminalističke policije.

Žarko Laketa je kadar koji dolazi iz Hercegovine. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu. Bivši je načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje, odnosno PU Trebinje, a obavljao je i dužnost pomoćnika direktora Granične policije za operacije i organizaciju.

Jedan od mogućih kandidata je i Goran Zubac, koji je prošao torturu bošnjačke politike u zajedničkim organima. Zubac je već obavljao funkciju direktora SIPA, ima završen Pravni fakultet i takođe je bivši načelnik CJB Trebinje.

Od mladih kadrova, među izvjesnim kandidatima je i Dragan Prodanović, bivši načelnik CJB Doboj. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a već je bio jedan od kandidata za direktora Policije Republike Srpske.