Trebinje i ostali dijelovi istočne Hercegovine su specifično područje u kojima se proizvode kvalitetni poljoprivredni proizvodi koje bi trebalo zaštititi da bi bili prepoznatljivi na tržištu, rekao je danas u Trebinju Siniša Mitrić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci.


Nakon predavanja o temi "Poljoprivredna proizvodnja grada Trebinja, stanje, perspektive i izazovi", Mitrić je istakao da je mišljenja, da bi za poljoprivredne proizvode iz ove regije trebalo da se osmisli marketinški element koji bi ukazivao na njihovo porijeklo.
"Sljedeći korak bi bio, da se izda potvrda kojom bi se garantovao kvalitet tog proizvoda, odnosno da je proizveden u skladu sa principima integralne ili organske proizvodnje", kaže Mitrić.
Prema njegovim riječima to je korak koji zahtijeva dosta truda, a prvi ka integralnoj proizvodnji i sertifikovanju integralne proizvodnje trebalo bi da naprave vinogradari, a zatim i proizvođači paradajiza, paprike i krastavca. Mitrić ističe da su komparativne prednosti hercegovačke regije ogromne, jer se proizvodi takvog kvaliteta ne mogu proizvesti na sjeveru.
"To je rano povrće, zatim med i ljekovito bilje", kaže Mitrić i dodaje da ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti, kao što je proizvodnja maslina, smokava i nekih drgih kultura. Mitrić poručuje da ta regija ne treba da `glumi` ni Semberiju ni Lijevče polje, ni bilo koje druge regije, jer je specifična i to treba iskoristiti. Posle predavanja koje je održano u prostorijama Agencije za razvoj srednjih i malih preduzeća, direktor Agencije Dražen Bošković je istakao da poljoprivredni proizvođači ovdje mogu dobiti sve savjetodavne i edukativne usluge.
"Preduzetnicima koji imaju poslovnu ideju pomažemo da napišu kvaliteta biznis-plan i da apliciraju za sredstva, informišući ih na koji način i pod kojim uslovima mogu doći do tih sredstava", rekao je Bošković.
Srna