Bijeljina - Foto: RTRS

Nezadovoljni i ogorčeni radnici Gradske uprave u Bijeljini upozoravaju da im kasne plate i da im je egzistencija ugrožena zbog nezakonitog i neosnovanog zapošljavanja.


U anonimnom pismu koje je dostavljeno i redakciji RTRS-a navedeno je da se gotovo svakodnevno u Gradskoj upravi povećava broj novozaposlenih i da ih je trenutno blizu dvije stotine.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović, protiv koga je podnesena i krivična prijava, na navode iz ovog pisma i na naša pitanja nije odgovorio.

Kolektivnim ugovorom definisano je da se plata isplaćuje do desetog u mjesecu, međutim, radnici Gradske uprave u Bijeljini dobili su samo naknadu za topli obrok i regres.

Potvrđeno je ovo za RTRS u Sindikatu uprave, ali ni predstavnici sindikata, kao ni radnici, bez odobrenja gradonačelnika nisu smjeli pred našu kameru.

U anonimnom pismu naveli su da je u prvim danima februara iz gradske kase po raznim osnovama isplaćeno 1.300.000 maraka, ali da za plate nije bilo sredstava.

- Gradska uprava zavisi od gradonačelnika i niko od radnika neće da se konfrontira sa njim, ali svakodnevno i meni kao potpredsjedniku skupštine dolaze da se žale, boje se za svoju egzistenciju, ovdje su i ljudi koji imaju kredite, koji su u dugovima, koji moraju da izmiruju svoje rate i to im je sada onemogućeno - naveo je Milenko Mitrović, potpredsjednik Skupštine grada.

Prema navodima radnika sada je oko dvije stotine novozaposlenih po raznim osnovama čime je broj radnika Gradske uprave dostigao rekordnih 550.

Nesumnjivo je utvrđeno da se radi o prekomjernom i neosnovanom zapošljavanju kojim je prošle godine budžet grada oštećen za više od tri miliona maraka, ističu odbornici.

- Prema izvještajima Odjeljenja za finansije Grada Bijeljina, oktobra mjeseca 2022. godine, 107 radnika je bilo više zaposleno od plana, znamo za Član 69 Zakona o lokalnoj samoupravi na 346 radnika, samo deset odsto može biti zaposleno po nekim drugim ugovorima, ugovoru o djelu što je gradonačelnik prekršio. Međutim samo mjesec dana kasnije izvještaj Poreske uprave je da je taj broj - istakao je Boban Jovićević, odbornik DEMOS-a.

- Nema povećanja obima investicionih aktivnosti da bi na bazi toga zapošljavali dodatni broj radnika, onda je očigledno da se radi o jednom zapošljavanju koje prije svega nije namjensko, nije odgovorno, nije transparentno i nije domaćinski - dodao je Vaso Arsenović, odbornik SNSD-a.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nije odgovorio na naša pitanja, a ni u gradskom odboru SDS-a nisu željeli da komentarišu kašnjenje plata.

Protiv gradonačelnika je zbog nepoštovanja zakona pri zapošljavanju i neosnovanog trošenja budžeta podnesena i krivična prijava.

Bio je ovo i jedan od razloga za inicijativu o njegovom opozivu koja je u usvojena u Gradskoj skupštini.

Referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine trebalo bi da bude održan 19. marta.