Zašto se ljudi ugoje kad prestanu da puše?

Ostaviti cigarete nije lak posao, naročito ako su dio vaše svakodnevice. Oni koji i uspiju u svojoj namjeri često pominju jednu nuspojavu - povećanje tjelesne težine.

Prestanak pušenja sigurno je najbolja odluka koju možete donijeti za svoje cjelokupno zdravlje uprkos svim neželjenim nuspojavama, pa čak i gojenju. Centar za kontolu i prevenciju bolesti smatra da prestanak pušenja može da smanji rizik od razvoja povezanih bolesti, uključujući hroničnu opstruktivnu plućnu bolest i kardiovaskularne bolesti.

Ipak, ako primijetite da se gojite nakon što ste ostavili cigarete, znajte da niste sami. I nauka, takođe, povrđuje zašto vam se to događa.

Rezultati nedavno rađene studije objavljene u jednom naučnom časopisu sugerišu da bi vaš mozak mogao da bude krivac za pretjeranom žudnjom za prerađenom hranom, jer tako može da popuni prazninu nikotina.

Studija

Naučnici su u ovoj studiji proučavali da li naglo povlačenje nikotina povećava unos nezdrave hrane bogate solju, mastima i šećerom i na koji način su uključeni receptori opioidnog sistema za oslobađanje stresa.

Oni su pratili grupu pušača i nepušača starosne grupe od 18 do 75 godina. Svi učesnici dobili su uputstva da ostave cigarete na 24 sata.

Takođe, dobili su ili 50 miligrama lijeka koji se obično koristi za liječenje poremećaja upotrebe opojnih sredstava i poremećaja upotrebe alkohola ili placebo.

Naučnici su primijetili da je razlog za uzimanje lijeka bio normalizacija unosa kalorija na nivo koju je u skladu s grupom nepušača.

Učesnici su zamoljeni da odaberu grickalice koje se sastoje i od hranljivih i od nezdravih sastojaka.

Studija je otkrila da je veća vjerovatnoća da će pušači, koji nisu dobili lijek, uzeti nezdrave namirnice u poređenju s nepušačima u grupi.

Zaključak

Zaključak studije je da rezultati pretkliničkih i kliničkih istraživanja pokazuju da nivo stresa može povećati sklonost osobe ka hrani bogatoj mastima i šećerom.

Druga istrtaživanja pokazala su da konzumiranje nezdrave hrane može uzrokovati naglo oslobađanje dopamina (hormona sreće) u mozgu, slično kao i nikotin.

Dakle, ako ste nedavno prestali da pušite i otkrili da u posljednje vrijeme žudite za slatkišima i masnom hranom, znajte da niste ludi - za to postoji sasvim opravdan razlog, piše Kurir.