Zašto sve manje Banjalučana stupa u brak?

Svake godine sve manje Banjalučana stupa u brak, a prema riječima sociologa, da nije želje djevojaka da se pojave u vjenčanici, zbog očekivanja sredine, vanbračni život parova bi već bio dominantan oblik savremene porodice.

Kako kažu iz Gradske uprave za "Nezavisne novine", u toku 2022. godine na širem području grada Banjaluke zaključeno je ukupno 1.011 brakova.

"Od tog broja zaključeno je 739 brakova na užem području grada, a 272 vjenčanja su obavljena u mjesnim kancelarijama oko Banjaluke", istakli su oni.

Dodaju da je u 2021. godini na širem području grada zaključen 1.181 brak.

"To znači da je prošle godine zaključeno 170 brakova manje u odnosu na 2021. godinu", pojasnili su oni.

Dodaju da je 2021. godine u brak stupilo 877 građana na užem području grada, a 304 u mjesnim kancelarijama oko Banjaluke.

"Od 1. januara do polovine februara ove godine na širem području Banjaluke zaključeno je 59 brakova", rekli su oni.

Od tog broja, kako kažu, na užem području grada zaključeno je 49 brakova, a 10 u mjesnim kancelarijama.

Kako je "Nezavisne novine" rekao Ivan Šijaković, sociolog, nekoliko momenata može biti uzrok takvom stanju.

"Mladi kasnije stupaju u brak zbog školovanja, dužeg perioda traženja posla, traženja mogućnosti da kupe stan", kazao je on.

Dodaje da dosta mladih odlazi ili se priprema i nada da će otići u inostranstvo, pa tako odlažu stupanje u brak.

"Takođe, jedan od faktora što mladi sve manje stupaju u brak jeste to što su socijalna, politička i bezbednosna situacija promenljive i nestabilne, pa mladi čekaju bolje vreme", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, danas mladi žive zajedno i dugo se zabavljaju, čak imaju i djecu, prije nego što formalno sklope brak.

"Ta pojava se zove kohabitacija", naveo je on.

Dodaje da će ova pojava biti sve prisutnija u narednom periodu.

"Inače, da nije svadbenih rituala i želje devojaka da se pojave u venčanici, a sve zbog očekivanja sredine, kohabitacija bi već bio dominantan oblik savremene porodice, odnosno porodice bez braka", zaključio je on.