Uragan Irma brzinom od 360km/h nosi sve pred sobom. Iako sami po sebi nisu nimalo zanimljive pojave, ljude je oduvijek zanimalo kako uragan dobija određeno ime i zašto su u pitanju većinom ženska imena.


Uragani se pojavljuju svake godine, a dobivaju vlastita imena zbog činjenice da ih je nekoliko istovremeno aktivno pa se davanjem imena omogućuje lakše snalaženje meteorolozima, spasilačkim službama i svima koji se nalaze u pogođenim područjima.
Svjetska meteorološka organizacija sastavlja listu imena tropskih oluja u sezoni uragana abecednim redom.
Svaka tropska oluja u kojoj vjetar postiže brzinu veću od 63 km/h dobija vlastito ime, a zadržava ga i ako preraste u uragan.
Postoji šest takvih popisa s imenima. Imena se ciklički ponavljaju svakih šest godina, ali postoje i imena koja se više ne koriste, jer su ti uragani prouzročili katastrofe. Na primjer, ne koriste se više imena Katrina i Sandy.
U prošlosti su imena uragani imali različita imena u svakoj zemlji, pa su ih recimo na Karibima zvali po svecima.
U ranom dvadesetom vijeku jedan je australijski prognostičar uragane nazivao po političarima koje nije volio, dok su američki vojnici tokom drugog svjetskog rata uraganima davali imena po svojim ženama i djevojkama. Od toga je, vjerovatno i nastao običaj da uragani imaju ženska imena.
US National Weather Service je 1953. godine počeo koristiti ženska imena za označavanje uragana, a naknadno su dodana i muška. Ipak, i dalje većina zemalja oluje, uragane i ciklone naziva isključivo ženskim imenima.
Index.hr