Treći put u svega dvadesetak dana, Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske otkrila je pošiljku sjemenskog krompira zaraženog opasnom gljivicom Fusarium sp, koja je iz zemalja EU krenula u Republiku Srpsku.


Poslije prvobitno otkrivena dva šlepera sa 47,5 tona te juče pronađene 55,4 tone, juče je sa granice vraćeno još 22,7 tona zaraženog krompira.
"U proteklih 20 dana Fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz za osam pošiljki sjemenskog krompira u RS i naložila povrat pošiljaocu, u ukupnoj količini od oko 125 tona, porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije, Njemačke i Francuske, jer je kod istih utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma Fusarium sp", kazala je Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose sa javnošću u Republičkom inspektoratu.
Zadnja pošiljka došla je iz Holadnije. Domaći poljoprivrednici posebno su ogorčeni zbog ovih dešavanja, jer strahuju da neko namjerno želi da zatruje rod krompira u RS i BiH.
Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, kazao je kako ne želi da vjeruje da su zaražene pošiljke slate namjerno.
"To jesu veliki proizvođači sa rigoroznim kontrolama. Prošla godina bila je veoma nepovoljna za uzgoj, zbog velike vlage u tim zemljama, a maltene i u čitavoj Evropi. Tako da su vektori prenosa Fusariuma bili vrlo aktivni. Zbog toga su veće površine upravo i zaražene", kazao je Lalić.
Istakao je da naši inspektori imaju veliko iskustvo i veoma lako uočavaju probleme.
"Takođe, laboratorije su dobro opremljene, a obavijestili smo i sve inspekcije širom BiH", kaže on.
Nezavisne novine