Milorad dodik.webp

Zavičajna udruženja Srba Hercegovaca u Srbiji istakla su da optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića predstavlja pravno nasilje i da nije u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

"Apsurdno je da se akteri koji stoje iza podizanja optužnice pozivaju na Dejtonski sporazum, dok je samo njihovo konstituisanje i djelovanje u očiglednoj suprotnosti sa tim pravnim aktom", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih udruženja.

Iz udruženja Srba Hercegovaca ukazuju da ovakvo stanje podsjeća na ono pred otpočinjanje oružanog sukoba kada je u institucijama tadašnje BiH na djelu bila politička koalicija usmjerena na potpuno ignorisanje interesa srpskog naroda u BiH.

I tada, kao i sada, podsjećaju iz udruženja, takvo djelovanje je imalo punu podršku velikih sila političkog zapada, kojima nije stalo do mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Hercegovci koji žive u Srbiji pozivaju na jedinstvo svih aktera na političkoj sceni u Republici Srpskoj i Srbiji, ističući da jedino tako srpski narod može zaštititi svoje nacionalne interese.

"Jedinstvom smo očuvali Republiku Srpsku u ratu i jedino tako je možemo očuvati i doprinijeti njenom napretku u miru", ističe se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Advokat iz Beograda Goran Petronijević pokrenuo je inicijativu za formiranje savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.