Unutrašnjost Aje Sofije (foto:aviketos.com) -
Hrišćanski mozaici na zidovima Aja Sofije u Istanbulu, koja je prošle nedjelje pretvorena iz muzeja u džamiju, biće tokom muslimanske molitve prekriveni zavjesama, rekao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

On je u intervjuu za NTV rekao da će neki mozaici Bogorodice i arhanđela Gavrila koji se nalaze u pravcu kible, ka čemu su muslimani okrenuti tokom molitve, biti pokriveni zavjesama.

Prema njegovim riječima, ostali mozaici s hrišćanskim motivima i ličnostima ne predstavljaju prepreku za muslimanske vjernike jer se nalaze na drugim mjestima. Ali Kalin nije rekao da li će oni ostati vidljivi sve vrijeme, prenosi Rojters.

Osim za muslimanske vjernike, Aja Sofija biće otvorena za sve posjetioce i turiste, a svi mozaici će ostati nepokriveni, rekle su turske vlasti.

Juče je predsjednik Redžep Tajip Erdoan posjetio je Aja Sofiju kako bi provjerio radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su snage sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vijekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svjetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra dijelom svoje istorije i kuture.