Uručenjem specijalnih priznanja žirija publike najboljim filmskim radnicima i projekcijom filma „Granice kiše“, u Trebinju je sinoć završen Sedmi festival mediteranskog i evropskog filma, koji se ove godine održao pod sloganom „U sazviježđu platana“.filmski-festival.jpg

Specijalna nagrada „Povelja Leotara“ sinoć je uručena reditelju filma „Teslin narod“ Željku Mirkoviću, reditelju filma „Neprikosnoveni filmski grof“ Radoslavu Stanišiću, izraelskoj rediteljki Gal Rosenbluh za film „Arapski petak“, te mladim Trebinjcima Nedjeljku Miloviću i Ognjenu Vujoviću koji su tumačili uloge u filmu „Granice kiše“.

Umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević rekao je da mu je drago da je Trebinje bilo dobar domaćin filmskim umjetnicima i izrazio nadu da će ovaj festival sljedeće godine biti još bolji.

„Ove godine smo imali nekoliko noviteta. Nastavljamo da radimo kako bi ovaj festival bio još bolji i prepoznatiljivi. Trebinjska publika to zna da cijeni i zato sam joj neizmjerno zahvalan„, naveo je Milojević.

Mladi Trebinjac Nedjeljko Milović istakao je da mu je bilo prijatno na snimanju filma „Granice kiše“ i zahvalio se za dodijeljeno priznanje.

„Drago mi je i što se film prikazao u mom Trebinju. Hvala svima za divne aplauze, posebno organizatorima festivala i žiriju publike koji su mi ukazali ovu veliku čast da dobijem priznanje“, naveo je Milović.

U okviru sedmog Festivala mediteranskog i evropskog filma prikazano je tridesetak filmova čije su projekcije bile u Domu mladih, terasi hotela „Leotar“ i trebinjskom Kulturnom centru.

Priređena je i izložba plakata i slika posvećenih Karlu Maldenu, a ove godine po prvi put projekcija filma organizovana je i u Bileći.

Tokom sedam festivalskih dana, trebinjskoj publici predstavili su se brojni filmski radnici i glumci Anica Dobra, Irfan Mensur, Nebojša Milovanović, reditelj Dragan Marinković, Janko Đurić…

Festival su organizovali Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža, Mediteran centar Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel „Leotar“, uz podršku Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu Republike Srbije.