Termoelektrana /TE/ Gacko ponovo je na mreži, nakon tridesetodnevnog redovnog remonta, potvrdio je Srni izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE Borivoje Vujičić.
Vujičić ističe da je ovaj energetski gigant počeo sa radom sinoć u 23.10 časova i da je remont završen deset dana prije roka.
"Remont je završen ranije zahvaljujući prvenstveno dobrom operativnom timu, vrlo dobroj pripremi remontnih aktivnosti i blagovremenom obezbjeđivanju rezervnih dijelova i potrošnog materijala, kao i dobrim specijalističkim ekipama", naveo je Vujičić.
On kaže da je ušteda urađena, prije svega, u raspoloživom vremenu, što će doprinijeti ostvarenju planirane proizvodnje električne energije.
"Blok radi bez ijedne primjedbe, sa raspoloživom snagom na pragu termoelektrane 230 megavati", kaže Vujičić.
On je ranije izjavio da je, između ostalog, urađen kapitalni remont turbonapojne pumpe i ventilatora dima, te da je instalisana i dodatna oprema na sistemu pneumatskog transporta pepela, što će uticati na pouzdaniji rad elektrofilterskog postrojenja.
Na poslovima remonta bili su angažovani radnici ovog kolektiva, dok su specijalističke poslove obavili stručnjaci iz Rusije, Ukrajine, Češke i Finske.
Rermontni radovi koštali su oko 8.700 000 KM, od čega su investicije 3.700.000 KM, rezervni dijelovi i materijal 2.200.000 KM, dok je znatan dio novca utrošen na radove i usluge na specijalističkim poslovima.
Elektroenergetskim bilansom je predviđeno da TE Gacko u ovoj godini proizvede 1.560 gigavat-časova električne energije.
Termoelektrana Gacko, sa proizvedenih 434 gigavat-časa struje, jedina je u domaćem elektroenergetskom sistemu koja je ostvarila i prebacila tromjesečni plan.
Srna