rite-gacko.jpg

Završen je redovni godišnji remont Termoelektrane "Gacko" koja je sinoć kasno sinhronizovana na mrežu, odnosno počela je sa proizvodnjom i isporukom električne energije, izjavio je Srni direktor Rudnika i termoelektrane Gacko Maksim Skoko.

Skoko je rekao da je redovni godišnji remont završen u skladu sa predviđenim planom.
"Remont je koštao oko 15 miliona KM, sa nepredviđenim rezervnim dijelovima, koji nisu bili planirani remontom. Ono što je tokom remonta uočeno prilikom defektaže opreme podiglo je cijenu remonta sa 14 miliona na oko 15 miliona KM", rekao je Skoko.

On je napomenuo da je remont finansiran iz vlastitih sredstava Termoelektrane, koja su bila planirana u tom iznosu.

Skoko je rekao da je termoelektrana u pogonu, te da očekuju da se u naredna tri dana stabilizuje rad termoelektrane.

On je objasnio da je završen standardni remont kotlovskog, turbinskog i generatorskog postrojenja.

"Imali smo nešto detaljniji remont na sistemu opreme pepela, odnosno elektrofilterskom postrojenju, riječ je o remontu postojeće opreme, a ne o kapitalnoj investiciji koja bi predstavljala zamjenu postojećeg filterskog postrojenja ili sistema opreme, što se planira u kapitalnom remontu", rekao je Skoko.

Prema njegovim riječima, odmah po završetku remonta, počeće pripreme za sljedeću godinu.

"Trogodišnjim planom predviđen je kapitalni remont Rudnika i termoelektrane `Gacko`, u tom periodu bi trebalo da uradimo niz investicionih zahvata koji bi trebalo da produže životni vijek termoelektrane i da poprave ekološku sliku, kad je riječ o emisijama čestica iz dimnjaka termoelektrane", rekao je Skoko.

Redovan godišnji remont Termoelektrane "Gacko" počeo je 23. juna.