Rudare (Foto: TANJUG/ STR) -
U Rudaru kod Krsta danas je poslije sat vremena završen veliki i miran protest Srba uz poruku da im niko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije.

Srbi su se u velikom broju okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Srbi su nosili transparente sa natpisom"Kurti Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina", "Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci", "Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija!", "Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?", Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti", "Pravda za Dejana, Miljana i Slađana"...

Foto: TANJUG/ STR

Na putevim je bio raspoređen veliki broj pripadnika kosovske policije koji su zaustavljali i kotrolisali sva vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Foto: TANJUG/ STR

Situacija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice je mirna, a na prilazu iz južne u sjeverni dio Kosovske Mitrovice prisutan je veliki broj pripadnika Kosovske policijske službe.

Foto: TANJUG/ STR

Rakić: Želimo mir ali i slobodu, ne možemo da ćutimo na nepravdu

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste poručio je da su teror koji trpe svakoga dana od Prištine, neosnovana hapšenja, tajni spiskovi sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od strane Kurtijevih specijalaca - razlog što su se danas sabrali u Rudaru.

- Da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako želimo i slobodu, i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko - poručio je Rakić.

Jevtić: Jasna poruka - samo želimo da živimo u miru

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić istakao je da je današnji skup u Rudaru jasna poruka da su Srbi u ovoj borbi jedinstveni.

- Srbi imaju jasnu poruku - samo želimo da budemo svoj na svome i da živimo u miru - poručio je on i dodao da je i ovaj protest, kao i svi prethodni, miran i demokratski.

Zorica Jovanović: Svako dijete ima pravo na slobodu i mir

Zorica Jovanović, direktorka predškolske ustanove "Naša radost" u Leposaviću istakla je da su se danas okupili zarad dece, kako bi ona mogla da žive u miru.

Dragiša Milović: Ostaćemo na KiM, imamo snage da izdržimo

Srbi su se okupili u Rudaru zbog prijetećih poruka Aljbina Kurtija, rekao je bivši gradonačelnik Zvečana doktor Dragiša Milović i istakao da okupljeni žele da pošalju poruku da nisu nikakvi kriminalci i teroristi, već građani čija su prava ugrožena.

Foto:TANJUG/ STR

- Želimo da ukažemo da su Srbima na KiM ugrožena osnovna ljudska prava i da nas neko čuje, kao i da su na skupu svi građani, ljekari, profesori, advokati, studenti, đaci i svi drugi, a ne neka oružana banda, kako to prikazuje Priština - rekao je on.

Nikola Kabašić: Međunarodna zajednica je inertna

Nikola Kabašić, bivši sudija Višeg suda je rekao da je došao da kao pravnik objasni narodu koja su sve prava i standardi prekršeni ali ne samo u slučaju Dejana Pantića.

- Razgovarajući sa vama, vidio sam da dolazite iz Štrpca, Gračanice ali su muke i problemi isti - obratio se Kabašić okupljenima u Rudaru.

Srbi u Rudaru razvukli veliku srpsku zastavu

Veliki broj Srba sa KiM okupio se u Rudaru kod Krsta, gdje se održava protest, a razvukli su i veliku srpsku zastavu koju drže učesnici skupa.

Foto: TANJUG/ STR
Foto: TANJUG/ STR

Predrag Pantić: Moj otac je kriv samo zato što je Srbin

Predrag Pantić, sin uhapšenog Dejana Pantića zahvalio je prisutnima na podršci i istakao da su barikade postavljene onog trenutka kada je njegov otac uhapšen, kada je njegovoj majci rečeno da ide na kratki informativni razgovor i da će brzo biti pušten kući.

Foto: TANJUG/ STR
Foto: TANJUG/ STR

- Ali ove barikade nisu postavljene samo zbog mog oca. Moj otac je kap koja je prelila čašu u moru jednostranih poteza, hapšenja i maltretiranja srpskog naroda - ukazao je Pantić.

Predrag Pantić je istakao da je njegovo otac Dejan kriv samo zato što je Srbin i dodao da je 13. dan otkako nema nikakav kontakt sa njim.

Okupljeni građani nose brojne transparente među kojima piše: "Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci", "Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija!", "Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?", Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti".

Foto: TANJUG/ STR
Foto: TANJUG/ STR

Pored toga, nose poruke "Pravda za Dejana, Miljana i Slađana", "S verom u Boga i za Božić na barikadama", "Predsedniče Vučiću, u tebe se uzdamo", "Kurtiti, narod ne možeš da zaustaviš".

Jevtić: Kosovska policija vratila autobuse sa Srbima na putu za Rudare

Srbi sa juga KiM su u velikom broju krenuli na miran protest, ali je kosovska policija zaustavila i vratila autobuse sa Srbima iz Štrpca i pritom pisala kazne svima koji nemaju KS lične karte, izjavio je potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Jevtić je ocijenio da je to vjerovatno primjer demokratije i slobode o kojoj Kurti govori.

Žiofe: Danonoćno radimo na iznalaženju rješenja za sjever KiM

Šef Delegacije EU Emanuele Žiofre izjavio je da se danonoćno radi na iznalaženju rješenja za situaciju na sjeveru Kosova - da se barikade mirno uklone, a predstavnici Srba vrate u institucije, kao i na tome da se u dijalogu preuzete obaveze poštuju.

- Radimo danonoćno da nađemo rešenje za terenutnu krizu i uslove za mirno uklanjanje barikada, da se Srbi vrate u inisutucije, gdje imaju važnu ulogu. Moramo da se vratimo agendi dijaloga jer je to jedini način da se nađe rješenje i odgovori na probleme građana - rekao je Žiofre.