Vladimir Putin i Si Đinping (Foto: EPA-EFE/SERGEY KARPUHIN) -

U Moskvi je završen zvanični sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga u proširenom sastavu. Putin i Đinping potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Potpisana je i izjava o planu razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

Putin je naglasio da se Kineski mirovni plan može uzeti kao osnova za mirno rješenje u Ukrajini, kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Reagovao je i na najavu Velike Britanije da će Ukrajini poslati granate sa osiromašenim uranijumom.

Oči cijelog svijeta i danas su pomno gledale u Moskvu gdje je održan zvanični sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga.

Nakon sastanka, Putin je poručio da su pregovori sa kineskim predsjednikom bili uspješni i konstruktivni.

Putin je naveo da je u dokumentima koji su potpisale Rusija i Kina postavljen zadatak da se obim trgovine višestruko uveća. Prema njegovim riječima, prioritet je trgovinsko-ekonomska saradnja.

- Rusija je spremna da poveća neprekidne isporuke nafte Kini. Isporuke tečnog gasa u Kinu će se povećavati. Detaljno smo razgovarali i o projektu "Snaga Sibira 2" - rekao je Putin.

Jedna od tema razgovora na sastanku bila je i ukrajinska kriza. Kineski predsjednik je naglasio da se Peking, kao i do sada, zalaže za mirno rješenje sukoba.

- Kina i Rusija, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a, nastaviće da podržavaju osnovne principe međunarodnih odnosa - kaže Đinping.

Komentarišući Kineski mirovni plan za Ukrajinu, Putin je poručio da vjeruje da su mnoge tačke Kineskog mirovnog plana u skladu sa ruskim pristupima.

- Vjerujemo da bi mnoge tačke Kineskog mirovnog plana mogle da budu osnova za mirno rješenje, kada za to budu spremni Zapad i Kijev. Međutim, mi još ne vidimo takvu spremnost sa njihove strane - rekao je Putin.

Putin je reagovao i na najavu Velike Britanije da će Ukrajini poslati ne samo tenkove već i granate sa osiromašenim uranijumom.

- Izgleda da Zapad zaista namjerava da se bori protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca, ne riječima već djelima. Želim u vezi sa tim da napomenem da, ukoliko se sve ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje. Mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom - kaže Putin.

Istakao je da je evidentno gomilanje konfliktnog i kriznog potencijala kroz praksu nepravednih sankcija koje Zapad uvodi protiv Rusije i drugih zemalja koje smatra neprijateljskim.

Poručio je da se u tom kontekstu, Rusija i Kina odlučno protive državama i blokovima koji štete drugima.