63b8dcc2079e1a71b46395219ef9ef39_XL.jpg (257 KB)

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja danas je završena 148. Nevesinjska olimpijada. Nakon 48 održanih disciplina i više priređenih kulturnih i turističkih sadržaja spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

Glavne nagrade ostaju u Nevesinju pošto su u trci punokrvnih konja najviše stepenice pobjedničkog postolja pripale domaćim odgajivačima. Prvu nagradu od 4.000 KM zaslužilo je grlo Impresiv Boj Duška Đurasovića. U neizvjesnom finišu drugo kroz cilj je prošlo grlo Atom Mirka Teletine, a treće mjesto pripalo je Saški Soldo i njenom grlu Fast Endles.

U trci arapskih konja učestvovalo je čak 14 grla i nakon nekoliko neuspješnih startova trka je završena trijumfom Samare Stevana Teletine. Drugo i treće mjesto osvojili su odgajivajiči konja iz Žabljaka Marko Ostojić i Stefan Stijepović.

U Maloj trci bosansko-brdskih konja i mješanaca sve tri nagrade otišle su u Žabljak, a zaslužila su ih grla Moma Karadžića, Žarka Ostojića i Stefana Vujičića.

U atraktivnoj dicsciplini potezanje konopa pobjednički tron su zadržale kršne delije iz Ugljevika. Osam prijavljenih ekipa donijelo je dosta uzbudljivih potezanja, a do finala su stigle novajlije iz Svilajnca i branioci trofeja. U borbi za treće mjesto Gačani su porazili domaće teškaše.

Zlatnu medalju u bacanju kamena s ramena osvojio je Aleksandar Novaković iz Banjaluke sa hicima koji su bili ispred Aleksandra Krajišnika iz Šapca i Nikole Bajića iz Pljevalja. Dušan Savić iz nevesinjskog sela Krekovi opet je bio najbolji u potezanju klipa.

konop_prvo_mjesto.jpg (297 KB)

U tradicionalnim i viteškim disciplinama i mladi stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora.

U skoku udalj i skoku uvis vodila se žestoka borba između Radovana Grozdanića iz Danilovgrada i Aleksandra Krajišnika. Za nijansu je bio uspješniji Crnogorac, ali mu se prekaljeni olimpijac revanširao već u trci u džaku.

Tradicionalna disciplina skakanje na mijeh danas je dobro zabavila posjetioce na Bratačkom lugu. Takmičari su raznim tehnikama naizmjenično pokušavali da savladaju mješinu, ali niko nije uspio da naudi neobičnom rekvizitu. Sudije su za pobjednika proglasile Peđu Ninkovića koji je imao najatraktivnije skokove.

Na stub visok deset metara hitro se popeo Saša Čupković iz Nevesinja, s tim da je imao jakog rivala Mihajla Todorovića iz Gacka. U boju na brvnu Aleksandar Krajišnik je u finalu savladao Danila Kovačevića. Na start trke sa jajetom u kašici pojavili su se olimpijci različiti po stasu i godinama, a na cilj je prvi stigao Radovan Grozdanić.

jelka_lug9.jpg (391 KB)auspješniji olimpijac je Aleksandar Krajišnik iz Šapca sa dvije zlatne,tri srebrne i jednom bronzanom medaljom.