Završeni grubi radovi na novoj bolnici u Trebinju
TREBINJE - Grubi građevinski radovi na novoj bolnici u Trebinju su završeni, a započeta je faza zatvaranja otvora na objektu, te unutrašnji zanatski radovi i postavljanje pregrada, potvrdio je Nedeljko Lambeta, direktor Bolnice Trebinje.

"Ovih dana počinju i radovi na uvođenju struje i vode, te radovi na funkcionalnom dijelu koji će, ako vremenski uslovi dozvole, biti urađeni u narednih desetak do petnaest dana, a u pitanju je postavljanje ploča za komore i čilere", rekao je Lambeta.

On kaže da se pripremaju i radovi na stacionarnom dijelu za takozvanu atiku na krovnom vijencu, čime bi do kraja februara ili početkom marta, ako vremenski uslovi dozvole, svi grubi radovi spolja bili u potpunosti okončani.

"Ako budemo imali dosadašnje vremenske uslove, u martu će se početi izvoditi fasadni radovi i to prvo na poliklinici, a onda i na ostalim objektima", precizirao je Lambeta.

Dobar dio fekalne i oborinske kanalizacije oko objekta je već urađen, a u planu je da se u narednih mjesec do mjesec i po dana, odnosno do kraja marta, završi i taj dio poslova na zapadnoj strani, jer je istočna već završena.

Lambeta je još jednom napomenuo da se u međuvremenu radi na pripremama nove sistematizacije u Bolnici Trebinje, pa se za novu bolnicu već planiraju i nova radna mjesta, tako da se ljekari šalju na specijalizaciju i u narednoj godini se očekuje petnaestak specijalizanata, s tim da ih je 36 na specijalizaciji, dok je neki ljekari opšte prakse još očekuju.

Cjelokupan bolnički kompleks prostiraće se na više od 41.000 kvadratnih metara, a pored savremenog objekta bolnice, podrazumijeva se i objekat tehničkog bloka, nadstrešnice za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Radovi na novoj bolnici u Trebinju, koje izvodi bilećka "Herc gradnja", koštaće, prema planovima, 128 miliona maraka, a sredstva za izgradnju biće  obezbijeđena iz budžeta Vlade Republike Srpske.

Nova bolnica će imati površinu od 17.500 kvadratnih metara, 223 kreveta, angio salu, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, te 490 parking-mjesta, a između ostalog, imaće šest operacionih sala, novi magnet, te više od 20 usluga koje se sada ne rade i sedam novih usluga koje ne radi nijedna bolnica u BiH, tako da se očekuje da ovdje, pored liječenja građana Hercegovine i Republike Srpske, dolaze i građani iz regiona, prvenstveno iz Crne Gore i Hrvatske.