U Biogradu kod Nevesinja danas je završena posljednja dionica pristupnog puta do mjesta gdje će biti izgrađena brana „Pošćenje“ za potrebe HE „Dabar“ i sistema „Gornji horizonti“.


Duž trase puta postavljen je cjevovod i optički kabal tako da su svi energetski objekti dobili adekvatnu infrastrukturu potrebnu za dalji tok projekta.
Ozvaničenju završetka ove faze radova na izgradnji HE „Dabar“ prisustvovali su predstavnici Hidroelektrana na Trebišnjici, opštine uprave i javnih preduzeća.
Tehnički direktor u HE „Dabar“ Željko Zubac podsjeća da je ukupno urađeno tridesetak kilometara pristupnih puteva .


− Asfaltiranjem posljednje dionice u dužini od 1.400 metara povezana je buduća brana „Pošćenje“ sa regionalnim putem Nevesinje – Berkovići, dok je put iz pravca Nevesinja ranije završen − rekao je Zubac. On je naglasio da su istovremeno svi energetski objekti i lokalno stanovništvo dobili vodu i optički kabl.


Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija naglašava da se radovi na projektu izgradnje HE „ Dabar“ izvode planiranom dinamikom i da nema kašnjenja.
− Trenutno se vrši eksproprijacija za izgradnju brane u što je uloženo oko milion maraka, a nastavak radova očekujemo po dobijanju građevinske dozvole − pojasnio je Tamindžija.
On je dodao da će završetkom višenamjenskog projekta „Gornji horizonti“ koji podrazumijeva vodosnabdijevanje, navodnjavanje i proizvodnju struje standard stanovništva na ovom području biti podignut na mnogo veći nivo.
−HET će uložiti dva miliona maraka za nastavak izgradnje vodovoda prema Nevesinju, a jedan dio će finansirati Vlada RS i opština Nevesinje tako da će ovaj kraj konačno riješiti istorijski problem vodosnabdijevanja − istakao je Tamindžija.
Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da je svaki segment projekta „Gornji horizonti“ značajan za Nevesinje.
− Pristupni putevi, prateći objekti, vodovodna mreža, formiranje akumulacije, navodnjavanje i sve ono što prati ovaj životni projekat imaće pozitivan uticaj na stanovništvo opštine − ističe Avdalović izdvajajući da je vodosnabdijevanje sa Udbine trenutno prioritet opštinske vlasti.
Redovni radovi na izgradnji HE „Dabar“ odvijaju se prema planu.Pristupni tunel „Straževica“ je završen, a trenutno se vrši iskop glavnog tunela sa tri napadne tačke.
U narednom periodu pored ugovorenih radova na tunelu intezivno će se raditi na pronalaženju finansijske konstrukcije, odnosno investitora za ostale objekte sistema HE „Dabar“.
Izvor: Radio Nevesinje