Ročište na kojem su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici, a po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita je završeno. Dodik i Lukić se nisu izjasnili o krivici, navodeći da ne razumiju optužnicu.
 
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Dodik je rekao da nema povjerenja u Sud BiH.

- Ovaj sud je neustavan i nelegalan. Ne mogu da vjerujem da u takvom neustavnom sudu sjede pravnici. Srpska nema razloga da učestvuje u kršenju Ustava BiH. Ovaj proces će pokazati ima li ustava ili nema - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je "stranac ovdje nametnuo određene akte i kao nigdje u svijetu rekao da ako se on ne poštuje, da svako može da ide u zatvor".

- Prvi sam po tom osnovu ovdje doveden. Nisam razumio na čemu je zasnovana optužnica. Ovo je politički proces kojim se želi obračunati sa Republikom Srpskom i sa mnom kao predsjednikom - poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je ukaz o proglašenju zakona koji je on potpisao prošao proceduru Narodne skupštine Srpske i da ni bošnjački klub u Vijeću naroda nije potegao vitalni interes po tom pitanju.

- Na ovakav način se razgrađuje BiH. Braniću se ovdje kao predsjednik Republike jer sam došao u sudnicu gdje su jasno pokazali kako tretiraju ustavni poredak time što su u sudu istakli zastave BiH i FBiH, ali ne i zastavu Republike Srpske - naveo je Dodik, dodavši da nije dobio ni optužnicu na ćirilici.