Snimanje dokumentarno-igranog filma "Koridor 92" - Foto: SRNA
Snimanje igrano-dokumentarnog filma "Koridor 92." je završeno. Završnog dana snimanja u Mrđenovcu kod Šapca, rađene su scene borbi u kojima su opisani događaji tokom probijanja koridora na području opštine Modriča. Snimanje kompletnog filma, autorka Slađana Zarić ocijenila je kao veoma uspješno.

Glumci iz Republike Srpske veoma realno dočarali su dešavanja tokom probijanja koridora. Poslednjeg dana snimane su scene u kojima se u gotovo bezizlaznoj situaciji nalaze borci 6. sanske brigade Vojske Republike Srpske.

- Danas glumim Peru Polovinu, borca iz 6. Sanske brigade, koji je na svu sreću i dan danas živ i zdrav i koji će ovo gledati i on će mi biti kao neki najveći sudija da li sam to vjerodostojno uradio. Ali moram da kažem da mi je čast i zadovoljstvo da radim u ovakvom projektu i to je najmanje što ja pružim kao počast onim poginulim borcima, ranjenim borcima, koji su probijali koridor. Takve stvari i takvo herojstvo i takve ljude ne smijemo da zaboravimo to radimo za generacije koje tek dolaze i koje će da prenose tu priču dalje - rekao je Kasap Željko.

Sreću i zadovoljstvo zbog kraja snimanja nije krila autorka Slađana Zarić. Od početka rada na ovom veoma zahtjevnom projektu prošlo je oko godinu dana.

- Čim vi imate jer ako vi imate upotrebu tehnike, pirotehnike, to više ne zavisi samo od vas, od čoveka, već se naiđe na neke nepredviđene situacije, na teškoće, ali bilo je jako zanimljivo. Danas smo imali amfibije, tenkove, transortere, ostaje jedan dio gdej ću snimati avione, migove 21 i 29, tako da Vojska Srbije nam je zaista izašla u susret - istakla je Zarićeva.

Iz centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske ističu će ovaj film ostati jedan trajni istorijski dokument sjajne borbe i spasenja srpskog naroda.

- Ne samo na prostoru zapadno krajiških opština, već čitave Republike Srpske, jer pje roboj Koridora sigurno odredio i tok čitavog rata. Naravno, kao što je Slađana rekla, ovaj film se treba prikazati 9. januara. Mislim da nešto ovako treba da nam bude vodilja i put da snimimo i druge sjajne bitke koje su bile i na sarajevskom i hercegovačkom ratištu - smatra Milorad Kojić direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih civila Republike Srpske.

Film "Koridor 92." snima se u koprodukciji RTS-a, RTRS-a, Ministarstva odbrane Srbije i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih civila Republike Srpske kao tehnička podrška.