Cirovom stazom 2.jpg (896 KB)

Razvojna agencija Grada Trebinja – TREDEA, u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Trebinje i Turističkom organizacijom Grada Trebinja, predstavili su danas na završnoj konferenciji rezultate i realizovane aktivnosti projekta pod nazivom „ReTRail“, koji se finansira iz sredstava Evropske unije i Vlade Njemačke kroz program EU4BusinessRecovery, sa ciljem oporavka sektora turizma od posljedica kovida.

Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije Grada Trebinja kaže da je realizacija projekta ReTRail započela u aprilu 2022. godine, a akcenat su stavili na aktivni turizam, cikloturizam.

„Neke od najznačajnijih aktivnosti projekta odnose se na uređenje i obilježavanje biciklističke - pješačke staze Trebinje - Jazina, postavljanje stalaka za parkiranje bicikala ispred turističkih objekata - natkrivenog parkinga za bicikla u kasarni te dva odmorišta u prirodi, nabavku 25 bicikala sa pratećom opremom, kreiranje digitalne platforme za turističku promociju, kao i edukacije za turističke operatere na 10 različitih tema“, naveo je Benderać.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakao da je ovo izuzetno značajan projekat za grad Trebinje jer je smo dobili jedan novi sadržaj aktivnog turizma.

„Posebno nam je važno jer je ovaj projekat u skladu sa Strategijom razvoja turizma Grada Trebinja. U čitav projekat uključeni su i pružaoci turističkih usluga: hoteli, restorani, porodična mala gazdinstva, koja se nalaze na adaptiranoj trasi biciklističke staze Trebinje – Jazina, kuda je nekad prolazio popularni Ćiro. Zaista nema ljepšeg prizora od ovog prirodnog ambijenta“, istakao je Bošković.

On je dodao da im je cilj da sa svim pružaocima turističkih usluga u našem gradu nastave dalje da adaptiraju stazu i u drugom pravcu, koja ide prema Dubrovniku.

„Nadam se da ćemo uskoro, sredstvima iz gradskog budžeta i putem donacijaa, početi na tim aktivnostima, kako bismo kreirali druge sadržaje i u narednim godinama poboljšali ponudu iz oblasti aktivnog turizma“, rekao je Bošković.

Slavenko Vukasović, član Biciklističkog kluba „Vučji zub“ i vlasnik Agencije za aktivni turizam „Herz Adventures“ kaže da ga raduje završetak radova na uređenju biciklističko - pješačke staze Trebinje – Jazina, dužine oko 15 kilometara.

„Nama u klubu je više od deceniju bio san da se završi bicikilstička staza, jer će to biti prva staza kojom se može bezbjedno voziti bicikl od Trebinja do Jazine. Kao vlasniku agencije, ovu odličnu stazu preporučiću mojim klijentima. Staza je izuzetno lijepa, 90 odsto prolazi pored rijeke Trebišnjice, brojnih kulturno-istorijskih spomenika, vinograda, u pitanju je prvoklasna avanturistička atrakcija“, naveo je Vukasović.

Ukupna vrijednost projekta je oko 320.000 KM, od čega je oko 50.000 KM učešće partnera.

Cirova staza 1.jpg (385 KB)