Kako je moguće da Denis Zvizdić iz Saudijske Arabije zakaže sjednicu Savjeta ministara BiH, a ne može na isti način da zakaže sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma BiH o imenovanju Zorana Telegtija?savjet-ministara.jpg

Ovo pitanje u političkim krugovima postavljaju oni koji tvrde da je imenovanje Savjeta ministara BiH ponovo pod znakom pitanja zbog ponašanja SDA, bez obzira što je Predsjedništvo BiH 19. novembra napokon imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg.

Naime, Tegeltija sada treba da bude potvrđen u Predstavničkom domu BiH, ali predsjedavajući Denis Zvizdić, do ovog trenutka, još nije sazvao ni sjednicu Kolegijuma na kojoj bi se utvrdio termin sjednice Predstavničkog doma za potvrdu imenovanja Tegeltije.

Istovremeno, Zvizdić je, kao još aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara, za danas u podne zakazao sjednicu Savjeta ministara BiH, koja je potom odgođena, što je za mnoge razlog za sumnju. Inače, Zvizdić i lider SDA Bakir Izetbegović su proteklih dana boravili u Saudijskoj Arabiji, gdje su obišli sveto mjesto muslimana u Meki i obavili vjerski obred.

Kako saznajemo, juče popodne je održan sastanak najužeg rukovodstva SDA na kome je trebalo da bude odlučeno da li će uskoro da bude formiran Savjet ministara BiH, odnosno da li još važi dogovor trojice članova Predsjedništva BiH.– U najboljem slučaju, sjednica Predstavničkog doma BiH može da bude održana u četvrtak. Druga opcija je naredna sedmica. U tom slučaju, ne treba očekivati izbor Savjeta ministara BiH prije 15. ili 20. januara. Slučajno ili ne, to je period u kome se očekuje objava neke nove strategije SAD za Zapadni Balkan. Sve liči na to da SDA ponovo zateže. Njima je interesantnije formiranje Vlade FBiH i moguća promjena vlasti u Kantonu Sarajevo nego formiranje Savjeta ministara – kaže izvor Srpskainfo.

Iz stranke su se oglasili šturim saopštenjem za javnost u kome pozivaju da se proces formiranja vlasti ubrzano nastavi.

– Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine treba u što skorijem roku održati sjednicu na kojoj će biti potvrđeno imenovanje mandatara za sastav novog Savjeta ministara BiH. Pozivamo sve političke stranke koje su dio koalicije na državnom i federalnom nivou da odmah pristupe dogovorima oko formiranja vlasti – piše u saopštenju SDA.SDA takođe poziva HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH, jer je to osnovni preduslov da se konačno pokrenu procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH.Kako tvrde naši sagovornici, postoji nekoliko razloga zbog koga bi SDA željela da sačeka sa formiranjem Savjeta ministara BiH. Prije svega, cilj je da se prije toga, ili paralelno, formira Vlada FBiH, a tamo stvari ne idu po planu jer lider HDZ BiH Dragan Čović uslovljava izmjenama Izbornog zakona BiH, koje će Hrvatima garantovati da će moći sami da biraju svoje političke predstavnike u BiH.

– Drugi problem za SDA je tumačenje Programa reformi od strane članova Predsjedništva BiH. Pošto je taj dokument skriven od javnosti do formiranja Savjeta ministara BiH, svako ga tumači na svoj način, a za njih je problematično to što Milorad Dodik tvrdi da Program reformi ne znači aktiviranje Akcionog plana MAP za članstvo u NATO. Treći problem je sastav budućeg Savjeta ministara u kome bi SDA imala samo jednog ministra, jer će ostale dvije bošnjačke pozicije morati da ustupi koalicionim partnerima DF i SBB – tvrde sagovornici portala Srpskainfo.

Podsjećamo, poslije iznenadnog dogovora u Predsjedništvu BiH, u posljednje vrijeme se sve glasnije počinje pričati o novoj kočnici u formiranju Savjeta ministara BiH. Prvo je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prošle sedmice izjavio da će Program reformi biti objavljen kasnije „jer otkud se zna kada će i da li će biti izabran Savjet ministara“.

Potom je proteklog vikenda zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i potpredsjednik SNSD Nikola Špirić upozorio „one koji i dalje pokušavaju da odgode formiranje vlasti na nivou države da treba da znaju da će time produbiti krizu u BiH“. Špirić nikoga nije imenovao, niti je za Srpskainfo želio da kaže ko to pokušava da odgodi formiranje vlasti.