Bebe.jpg
Posljednjih godina sve je veći broj novorođenih beba u trebinjskom porodilištu, što potvrđuje podatak da je u 2023. godini bilo 266 porođaja, što je znatno veći broj u odnosu na prethodne dvije godine.

Šta je dovelo do toga da se ipak vraća povjerenje porodilja u ovu ustanovu?

Jedan od razloga sigurno jeste to što je trebinjsko porodilište dobilo dvoje novih specijalista doktore Mariju Andrić i Kseniju Grubač Čorlija.

Dr Marija Andrić, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo trebinjske Bolnice, istakla je da je više razloga zbog kojih se vraća povjerenje u trebinjsko porodilište.

,,Pokrenuli smo i školu za trudnice, kako bi im približili kako izgleda zdrav način života u trudnoći, upoznali trudnice sa pripremama za porođaj, kao i procedurama” priča dr Marija.

Trebinjsko porodilište bogatije je i za novu opremu u cilju pružanja što boljih usluga pacijentima.

,,Dobili smo novi porođajni sto kao i potreban instrumentarijum. Dobili smo i anesteziološki aparat, a u slučaju kiretaže imamo kratkotrajnu intraversku anesteziju, što dovodi do bezbolne intervencije” objašnjava Andrićeva.

Ono što je takođe novina, prema riječima dr Marije jeste i epidural. Naime, iz Banja Luke dolazi anesteziolog Monika, jer, kako kaže, u Trebinju nema dovoljno anesteziologa.

Dodaje da im nedostaje stručnog kadra, kao i babica.

,,Imamo tri babice dok dvije sledeće godine idu u penziju, a na birou u cijeloj Republici Srpskoj nema babica’’ kaže dr Marija Andrić.

Podsjećamo, dr Andrić je prva stalno zaposlena doktorica koja je u trebinjskoj bolnici uradila laparoskopsku operaciju vanmaterične trudnoće.

Novi stručni kadar, nova oprema, kao i edukacija trudnica, sasvim sigurno su uticali da se vrati povjerenje u trebinjsko porodilište, mjesto iz koga u poslednje vrijeme stižu samo najljepše vijesti.