Virus korona - ilustracija (Foto: Pixabay) -
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern navodi da će u najvećem gradu ove države, Oklandu, od sutra biti uvedena sedmodnevna blokada jer je otkriven novi lokalni slučaj virusa korona nepoznatog porijekla.

Džasinda Ardern je rekla da je u Oklandu danas potvrđen novi slučaj zaraze, koji zabrinjava zato što je riječ o osobi koja je zaražena nedjelju dana, a nije bila izolovana.

Zdravstveni zvaničnici, koji nisu mogli odmah da potvrde kako se ta osoba zarazila, rekli su da je u toku sekvenciranje genoma nove infekcije.

Zbog novootkrivenog slučaja, od sutra ujutro stanovnici Oklanda moraće da ostanu u svojim kućama, a izuzetak su odlazak na posao ili kupovina osnovnih potrepština. Škole i prodavnice koje nisu neophodne biće zatvorene, a ulasci u grad i izlasci iz njega ograničeni.

Premijerka je na konferenciji za novinare rekla da će ostatak Novog Zelanda biti stavljen pod restrikcije drugog stepena koje, između ostalog, uključuju ograničenje javnog okupljanja.

Novo zatvaranje uvodi se manje od dvije nedjelje poslije trodnevnog zaključavanja u gradu od skoro dva miliona stanovnika, kada je bilo utvrđeno da je tročlana porodica zaražena britanskim sojem virusa korona, koji se smatra prenosivijim.

Na Novom Zelandu, zemlji sa skoro pet miliona stanovnika, od početka epidemije zabilježena su 2.372 slučaja virusa korona, a od posljedica kovida 19 preminulo je 26 osoba.