gp.jpg

Dvojica graničnih policajaca, koji su prošle godine uhapšeni u okviru akcije "Konak” i  koji  sumnjiče za djela visoke korupcije, dobila su otkaz u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine,  prenose mediji.  Održan je glavni pretres Disciplinske komisije za policijske službenike Granične policije BiH na kojoj je odlučeno da radni odnos bude prekinut sa Rejhanom Rakovićem i Ensarom Salčinovićem. Osim njega, u ovom predmetu je uhapšen i sumnjiči se  za koruptivna djela i Kenit Čakić.

Njih trojica se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine utiecajem. Kako saznajemo, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Sva trojica  su uhapšeni krajem septembra prošle godine.

Ova hapšenja izazvala su veliku pažnju javnosti, jer su otvorila "pandorinu kutiju" u vezi sa korupcijom u redovima ove policije, ali ipak , čini se, nedovoljno i selektivno.

U redovima Granične policije korupcija i kriminal su duboko usađeni od njenog  formiranja, tvrdi izvor blizak Graničnoj policiji BiH. Kaže da se dobro zna i znalo ko, kako, za koga i šta tačno radi. 

Vrijeme je da neko dobro "pretrese" i to ne samo GP BiH nego i redove ostalih policijskih agencija na ovom prostoru jer nijedna nije imuna na ovakve nezakonite radnje- kaže naš sagovornik.

Tvrdi da zbog takvih koji "prljaju" uniformu etikete nose i oni koji svoj posao obavljau časno i pošteno. Što se tiče Granične policije BiH, ističe naš sagovornik, uhapšeni u akciji "Konak" samo su dio lanca, dobro uvezanog u kojem oni nisu glavne karike. 

Pitanje je samo ko su nalogodavci i "idejni tvorci" ovakvih radnji i ko ih i zašto štiti.