Inspektori Poreske uprave RS su prošle godine uradili ukupno 3.663 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a zbog utvrđenih nepravilnosti izdali su 1.725 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 2.353.990 KM, saopštila je Poreska uprava RS.kazne-racuni.jpg

Istovremeno su za 371 poreskog obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana.

– Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa u 2019. godini privremeno zatvoreno na teritoriji koju pokriva najveći Područni centar Poreske uprave RS u Banjaluci, i to ukupno 104 objekta, a ukupno je obavljeno 1.008 kontrola, te je izrečeno više od 620.000 KM kazni zbog utvrđenih prekršaja – kažu u Poreskoj upravi.

Godišnji podaci pokazuju i da su na teritoriji PC Doboj privremeno zatvorena 54 objekta, na području PC Prijedor 51, zatim na području PC Bijeljina 50, PC Zvornik 41, PC Istočno Sarajevo 37, a na teritoriji PC Trebinje su u 2019. godini privremeno zatvorena 34 objekta na period od 15 ili 30 dana.

Iznos izrečenih kazni u prošloj godini je, ističu, dvostruko veći u odnosu na 2018. godinu, a istovremeno je manje izrečenih mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti. U odnosu na godinu prije, u prošloj godini je bilo i više kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a izdato je i više prekršajnih naloga.

– Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koje su na snazi od 17. jula prošle godine, propisane su strožije kazne za nepoštovanje odredbi tog zakona, pa su novčane kazne višestruko povećane. Takođe, propisano je i da ukoliko poreski obveznik kod kojeg je utvrđen prekršaj u roku od 72 sata poreskom inspektoru dostavi dokaz o uplati izrečene novčane kazne, neće mu biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana. Dakle, kazne su povećane samo u dijelu koji se odnosi na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i neizdavanje računa, dok ostale kazne za, na primjer neslanje dnevnih izvještaja, servisnu knjigu itd, nisu povećavane već su ostale kao u prethodnom Zakonu o fiskalnim kasama – objašnjavaju iz Poreske uprave.

Inspektori će kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kontinuirano raditi i u 2020. godini, a biće nastavljene i promotivne aktivnosti na podizanju svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa.