Nekad smo, kao neku dobru televizijsku zabavu, pratili skupštinska zasijedanja u susjednoj Crnoj Gori smijući se dešavanjima koja su na sve ličila sem na mjesto na kojem bi trebalo da se donose ozbiljne odluke bitne za državu i njen narod. E, sad više ne gledamo crnogorske poslanike, jer „zabavu“ imamo u našem parlamentu.ilija-trivicka.png

Pojedini poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske pravi su „zabavljači“. Ipak, trebalo bi da se prisjete zašto su tu....

Ali, eto- izmakne im kontroli situacija, pa se malo zanesu i pričaju o stvarima koje, ama baš nikakvu, vezu sa tačkama dnevnog reda nemaju. I tako to traje već izvjesno vrijeme, ali danas se “zakuvalo“ zbog šale poslanika SNSD-a Ilije Tamindžije koji je, iako nije trebao, rekao da je poslanica PDP-a Jelena Trivić zaljubljena u stranačkog kolegu Draška Stanivukovića.

Tamindžija nam je u telefonskom razgovoru rekao da se našalio na račun odbranaškog stava koji Trivićeva ima prema Stanivukoviću želeći da , kako je rekao, kaže da je Trivićeva zaljubljena u stavove svog partijskog kolege.

Tamindžijin komentar opozicija je osudila i okarakterisala šovinističkim .

Međutim, ti isti kritičari nisu ni riječ rekli 2014. godine kada je Slavko Vučurević na tribinama u Hercegovini vrijeđao sve nosioce najviših funkcija u Republici Srpskoj, a posebno sadašnju predsjednici, a tadašnju premijerku Republike Srpske, Željku Cvijanović koju je nazivao najpogrdnijim i najuvredljivijim imenima. Tada su se njegove stranačke, a i koalicione kolege „divile“ smijale, aplaudirale, a danas im šaljiva opaska, koja, da to naglasimo, nije bila potrebna, izuzetno smeta.

Kultura i maniri, a posebno odnos prema ženi, trebali bi biti iznad svih političkih nesuglasica i neslaganja. Oni koje narod bira da bi ih zastupali naročito o tome moraju da vode računa.

Narodna skupština nije cirkus nego mjesto gdje bi trebalo da se odlučuje o svim stvarima bitnim za Republiku Srpsku i njene stanovnike.

U NS RS najčešće se sukobljavaju poslanici PDP-a i SDS-a sa poslanicima SNSD-a. I- sasvim je u redu iznositi svoja mišljenja koja se odnose na tačke dnevnog reda i to pristojnim rječnikom i tonovima. Sve suprotno nije za ovaj državni dom.

Jasno je da svi tu pokušavaju da „zarade“ političke poene kod građana koji su im potrebni- na izborima.

Samo u toj „trci“ za poenima i simpatijama birača nekada prelaze granicu ukusa i pristojnosti.

Tamindžijin komentar nije bio na mjestu, ali je mnogo manje maligan u odnosu na etikete Slavka Vučurevića koje je lijepio aktuelnoj predsjednici Republike Srpske. Tada su svi opizicionari Srpske- ćutali.

Je li Jelena Trivić bolja žena, majka, kćerka, supruga od Željke Cvijanović ili obrnuto?!

Zar sve žene, majke, sestre, kćerke, supruge ne treba poštovati?

Krajnje je vrijeme da svi politički predstavnici upristoje rječnik i počnu da se bave onim zbog čega se nalaze na mjestima na koje su izabrani.