Trend iseljavanja građana sa ovih prostora čini se nezaustavljiv, a praksa da u bijeli svijet ode samo jedan roditelj zamijenjena je odlaskom cijelih porodica.


To potvrđuju najnoviji podaci prema kojima je iz osnovnih škola u Srpskoj tokom prošle školske godine ispisano 500 đaka zbog preseljenja u inostranstvo.


Osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj godinama bilježe pad broja upisanih učenika, a loš natalitet glavni je krivac za takvo stanje. Međutim, na sve praznije đačke klupe značajno utiču i sve češće migracije domaćeg stanovništva u zemlje zapadne Evrope.


U biltenu osnovnog obrazovanja Republičkog zavoda za statistiku navedeno je da su školske 2014/2015. godine u klupe sjela 95 223 osnovaca, dok je ove školske godine u osnovne škole upisano 89 630 đaka.


Prema podacima iz biltena, od 1. septembra 2017. godine do 31. avgusta 2018. školu u RS promijenilo je 1 424 osnovaca, a razlog ispisa za 500 njih bilo je preseljenje u inostranstvo, dok su ostali prelazili u druge škole unutar BiH. Ako se u obzir uzme da odjeljenje u prosjeku broji 25 učenika, prosta računica pokazuje da je Srpska za samo jednu školsku godinu izgubila 20 odjeljenja osnovaca, jer sve više roditelja ne želi da im djeca odrastaju na ovim prostorima. Da migracije u inostranstvo postaju sve veći problem pokazuju i podaci da se u školskoj 2016/2017. godini ispisalo 330 đaka, koji su školovanje nastavili u bijelom svijetu.


Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je odlazak đaka česta tema na sastancima direktora škola.


– Svi smo svjesni činjenice da svake godine škole upisuju sve manje učenika, a ako se tako nastavi, doći će do smanjenja broja odjeljenja i nastavnog kadra. U ovom trenutku balansiramo smanjenjem broja učenika u odjeljenjima, ali neminovno je da će u jednom momentu to morati stati. U razvijenijim državama razredi broje između 28 i 32 učenika, a kod nas odjeljenja u osnovnim školama sada u prosjeku imaju po 21 đaka – pojasnio je Damjanović i dodao da za sada nema naznaka da će pred početak nove školske godine doći do zatvaranja nekih područnih škola zbog nedovoljnog broja učenika.


Demograf Aleksandar Čavić kaže da su podaci Zavoda dokaz obimnosti spoljnih migracija, te da se može očekivati da takav trend bude nastavljen.


– Osnovni problem je što se ne radi ništa na praćenju ljudi koji odlaze. Kada bismo imali registar naših građana u inostranstvu, od njih bismo mogli dobiti informacije zašto su otišli, šta im je smetalo ovdje i onda konkretnim mjerama mijenjati stanje, s ciljem da se bar dio njih vrati – rekao je Čavić.


Prekid školovanja


Prekid školovanja svojstven je srednjoškolcima, koji iz bunta ili stupanja u brak napuštaju školu, međutim to nije rijetkost ni u osnovnim školama. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom prošle školske godine učionice je zauvijek napustilo 50 osnovaca, a najviše njih to je uradilo iz ličnih razloga.


Glas Srpske