Državljani BiH, njih trojica koji su protjerani iz Njemačke zbog povezanosti s terorističkim djelovanjem, ispitani su po dolasku u BiH, a zatim i pušteni na slobodu. Ovo je medijima potvrdio i portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Luka Miladinović.


Takođe je potvrđeno da je SIPA kroz međunarodnu saradnju zaprimila informaciju o readmisiji, a potom su ova trojica ljudi u četvrtak, u 13 časova, letom iz Dizeldorfa transportovana u Sarajevo.


– Shodno tome, u četvrtak je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvršena readmisija tih lica od strane nadležnih organa Njemačke i Granične policije BiH rekli su iz SIPA-e.


Nakon toga su policajci SIPA, u službenim prostorijama Granične policije BiH, obavili razgovor s ovim licima u vezi sa readmisijom.


– SIPA nastavlja da preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti – rekli su iz SIPA.


I iz Ministarstva bezbjednosti BiH rekli su da je BiH prihvatila tri bh. državljanina po Sporazumu o readmisiji s Njemačkom.


– Dalje postupanje u vezi sa sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Njemačke u nadležnosti je bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH – kažu iz Ministarstva bezbjednosti BiH.


Prema saopštenju njemačkog Ministarstva za djecu, porodicu, izbjeglice i integraciju, trojica državljana BiH su planirala napad u ime terorističke organizacije Islamska država (IS)


– Borba protiv ekstremista će se nastaviti i u budućnosti – rekao je resorni njemački ministar Joakim Štamp, komentarišući deportaciju trojice državljana BiH.


Izvor Srpska kafe