Niko još nema zvaničan podatak koliko trenutno radnika u Republici Srpskoj ne može da obavlja svoje poslove i koliko je tačno poslovnh subjekata zatvoreno zbog epidemioloških mjera zbog virusa korona.posao-korona-turizam.jpg

Poznato je da su zatvoreni kafići, restorani, svi butici i radnje, cvjećare, firzerski i kozmetički saloni i mnoge druge uslužne djelatnosti, a hoteli nemaju gostiju, iako mogu da rade.

Mogu da rade prodavnice sa robom široke potrošnje, odnosno one u kojima je dominatna prehrambena roba, te pekare i apoteke.

– Po mojim procjenama, oko 70 odsto zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu je u nekakvom nedifinisanom statusu, jer niko ne zna dokle će ovo da potraje. Neki zaposleni koriste pravo na odmor, neki su na bolovanju, a zapravo svi isčekuju potez države jer su ove grane najviše pogođene svugdje u svijetu – ističe za Srpskainfo Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Na poslu su zaposleni u banjsko-rekreativnim centrima, ali i tamo je, kako kaže, sve manje gostiju.

Kaže da zaposleni u trgovinama prehrambenih proizvoda rade punom parom i da su svi zaposleni angažovani, uprkos što je radno vrijeme znatno skraćeno.

– I sve i jedan radnik ima stalno posla. Jedni su na kasama, drugi dovoze robu iz skladišta i redaju po rafama. Ti radnici su veoma izloženi riziku jer su u kontaktu svaki dan sa puno ljudi. Poslodavci se pridržavaju pravila i radnici imaju zaštitu, a vlasnik jednog trgovačkog lanca je na kasama stavio staklene pregrade između trgovaca i kupaca što je za svaku pohvalu – navodi Savanović.

Kaže da je po Zakonu o radu omogućeno da se radnici nagrade za rad u vanrednim okolnostima, ali nema naznaka da će to neki poslodavac i da uradi.

Po posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, u Srpskoj je ukupno zaposleno nešto više od 275.000 radnika. Od tog broja u trgovinama radi gotovo 18 odsto, odnosno nešto više od 49.000 radnika.

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane zaposleno je više od 14.100 radnika, dok je u ostalim uslužnim djelatnostima zvanično registrovano više od 5.600 zaposlenih.