Mladi se o reproduktivnom zdravlju i polnoprenosivim bolestima informišu uglavnom putem interneta ili u međusobnim razgovorima što nije dovoljno jer oni o tome moraju da imaju kontinuiranu edukaciju, rečeno je na sinoćnjem predavanju koje je, u okviru projekta „Zdrav stil života u cilju unapređenja reproduktivnog zdravlja“ organizovalo Udruženje „Bebe“ iz našeg grada.zdravlje-reprodukcija.jpg

Lilien Kovač, ginekolog Doma zdravlja Trebinje je istakla da su ovakva predavanja od velikog značaja za mlade generacije koje nažalost ne znaju dovoljno pravih i stručnih informacija o reproduktivnom zdravlju i polnoprenosivim bolestima.

„Ja sam imala priliku da mnogo radim sa mladima ali ono što treba jeste da se insistira na kontinuitetu, na kontinuiranoj edukaciji, jer dolaze nove generacije. Ako ne u školama, a to bi bilo zaista dobro, bar ovako na predavanjima. Mi sada u okviru projekta imamo i radionice koje su interaktivne. Jako sam zadovoljna učešćem mladih, njihovim pitanjima, a nekada se naravno iznenadim i tim koliko oni nemaju prave informacije, bez obzira na široku dostupnost medija, interneta, i ostalih izvora za koje smatraju da mogu da im pruže neke informacije. Ipak, živa riječ i riječ stručnjaka dosta znači“, navodi doktorica.

Dodaje da se svijest mladih roditelja promijenila jer je sve više majki koje dovode svoje kćerke u ambulantu na ginekološke preglede i tako prenose svoju zdravstvenu kulturu na mlađe generacije.

„Ima dosta mladih djevojaka koje dolaze na preglede. Raduje činjenica da su mlade majke odgovorne i prema

„Najčešće su infekcije hlamidijama, ureaplazmama i mikoplazmama, virusne infekcije tipa kondiloma, koje mogu da ostave trajne posljedice na reproduktivno zdravlje, a tu je i rak grlića materice. Simptomi ne moraju biti jasni pa tek kada se recimo suočimo sa problemom steriliteta uvidimo da je ta osoba imala neku polnoprenosivu bolest“, navodi ona.

Najbolja zaštita od polnoprenosivih bolesti i neželjenih trudnoća je kontracepcija.

„Porazan je podatak da svega tri odsto populacije u BiH koristi kontraceptivna sredstva, a taj procenat u skandinvskim zemljama je preko 70 odsto“, navodi Kovač.

Snežana Misita, predsjednica Udruženja „Bebe“ ističe da je cilj projekta „Zdrav stil života u cilju unapređenja reproduktivnog zdravlja“ edukacija mladih od 13 do 18 godina.

„Ako bar petoro mladih čuje naša predavanja mi smo već ispunili cilj. A predavanja su zaista posjećena kao i radionice koje organizujemo u okviru ovog projekta“, ističe Misita.

Do februara biće održana i predavanja o endokrinologiji, vantjelesnoj oplodnji te urološkim i psihološkim temama.

Projekat „Zdrav stil života u cilju unapređenja reproduktivnog zdravlja“, čija je vrijednost 20. 000 maraka, finansira UNDP 80 odsto i Grad Trebinje 20 odsto sredstava.