Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske -
Građani Republike Srpske ne moraju ovjeravati zdravstvene knjižice sve dok je na snazi vanredna situacija, a Fond zdravstvenog osiguranja u ovom periodu finansira usluge zdravstvene zaštite i za neosigurane.

- Dakle, i dalje se primjenjuje odluka o privremenoj mjeri FZO, koja je donesena još u martu, a, prema kojoj se i neosiguranim građanima pružaju usluge zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama o trošku FZO, odnosno Vlade Srpske - naglašava se u saopštenju iz ovog fonda.

Iz FZO ističu da su, zahvaljujući ovoj mjeri Fonda i Vlade Srpske, građani Srpske u periodu pandemije bar rasterećeni brige u vezi sa troškovima liječenja, što nije slučaj u drugim zemljama, kako u regionu, tako i u svijetu.

- Na ovaj način Republika Srpska još jednom pokazuje da je socijalno odgovorna, te da je briga za građane na prvom mjestu - navode iz FZO.

FZO je, naglašava se, ponovo obavijestio i sve zdravstvene ustanove da od osiguranika ne treba da traže ovjerene knjižice, a sa namjerom da se izbjegne stvaranje gužvi u poslovnicama i time spriječi širenje virusa korona u zajednici.

- Iako je FZO u kontinuitetu informisao građane o ovome, navode u FZO, i dalje se dešava da osiguranici dolaze u poslovnice Fonda samo radi ovjere knjižica, te i ovom prilikom još jednom apelujemo na osiguranike da ne treba da ovjeravaju knjižice sve dok traje vanredna situacija - ističe su u sopštenju.

Iz FZO napominju da to što se ne ovjeravaju knjižice i što Fond finansira zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, ne znači da obveznici ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze, kao što je uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.